Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

26.09.2014

V 10. pehotnem polku vzleteli novi sokoli

10. pehotni polk je od četrtka, 25. septembra, ko se je končalo dvotedensko usposabljanje za pridobitev rdeče baretke, bogatejši za 13 sokolov.

Usposabljanje, ki se je začelo v ponedeljek, 15. septembra, je potekalo po programu individualnih vojaških veščin, s poudarkom na postrojitvenih pravilih, vojaški etiki, oborožitvi in opremi, preizkusu moči in vzdržljivosti, bojni kondicijski vadbi, uporabi sredstev zvez, osnovah sodelovanja in uporabe helikopterja in topografiji. Temeljito so spoznali bojni kolesnik Svarun, spoprijeli so se s sanitetnim materialom med reševanjem nalog oskrbe ranjencev, uporabljali pa so tudi zaščitna sredstva v primeru simulacije jedrskih, radioloških, kemičnih oz. bioloških nevarnosti, saj je bil velik del usposabljanja namenjen prav preživetju na bojišču.

V sredo, 24. septembra, so inštruktorji podano teoretično osnovo tudi praktično preverili. Na poligonu s psihofizičnimi in časovnimi omejitvami ter simulacijo realne situacije se je s svojo lastno usposobljenostjo spopadlo 13 kandidatov za pridobitev (neformalnega) statusa oz. že na prvi pogled enakovrednih pripadnikov 10. pehotnega polka.

Uspešni kandidati so se v četrtek, 25. septembra, v spomin na leto 2000, ko se je takratni 10. bataljon za mednarodno sodelovanje iz Logatca preselil v Ljubljano, podali na t. i. pohod rdečih baretk. Ob koncu so jih v ljubljanski Vojašnici Edvarda Peperka čakala tudi nova pokrivala – vojaške kape so na glavah dveh pripadnic in 11 pripadnikov 10. pehotnega polka zamenjale rdeče baretke.

Čestitke in varno letenje, sokoli!

Fotografije: Martina Podkrižnik, 1. BR