Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

05.02.2018

V 10. pehotnem polku usposobili nove minometnike

Od ponedeljka, 8. januarja, do petka, 2. februarja, so pripadniki 10. pehotnega polka 1. brigade izvedli usposabljanje za pridobitev vojaške evidenčne dolžnosti vojak minometnik za delovanje v oddelku minometov 60 milimetrov za potrebe izgradnje Bataljonske bojne skupine. 

Specialistično vojaško usposabljanje je razdeljeno v dve fazi, in sicer so se slušatelji v prvi fazi seznanili s postopki delovanja minometa 60 milimetrov z oznako M 57 in taktičnimi postopki oddelka minometov ter opravili preverjanje, v drugi fazi usposabljanja pa so opravili še streljanje, ki je bilo izvedeno postopno z namenom združevanja streljanja in taktičnih postopkov. Slušatelji, ki imajo podčastniški čin, so se usposabljanja udeležili s ciljem poenotenja in nadgradnje usposobljenosti v temeljnih veščinah minometnika. Obnovili in nadgradili so znanja, sposobnosti ter veščine organizacije in delovanja tako skupine kot oddelka, s poudarkom na vodenju in poveljevanju pri izvajanju bojnih nalog.

Z usposabljanjem, ki je potekalo v Vojašnici Franca Uršiča, Vojašnici barona Andreja Čehovina in na OSVAD Poček, so slušatelji pridobili strokovno znanje, spretnosti in veščine, ki jih potrebujejo za opravljanje osnovnih nalog v minometnem oddelku pehotne čete v Bataljonski bojni skupini, katere nosilna enota bo v letih 2018 in 2019 1. brigada.

Fotografije: stotnica Tonja Ana Delopst, OOJ, in višji vodnik Janez Tekavec, 10. PEHP/1. BR