Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

02.02.2018

V 10. pehotnem polku izvedli prvo redno letno usposabljanje pripadnikov pogodbene rezervne sestave

Od sobote, 27. januarja, do petka, 2. februarja, so pripadniki 10. pehotnega polka 1. brigade izvedli prvo redno letno usposabljanje pripadnikov pogodbene rezervne sestave (PPRS) z namenom dviga usposobljenosti vpoklicanih pripadnikov. V letu 2018 bodo imeli pogodbeni rezervisti 1. brigade za usposabljanje na voljo štiri termine, v septembru pa bodo sodelovali tudi na mednarodni vojaški vaji Zvezda Triglava 4.

Prvi uvajalni sklop je bil namenjen sprejemu, namestitvi in ureditvi administrativnih zadev. Vpoklicani pripadniki so bili seznanjeni z ukazom in načrtom usposabljanja ter hišnim redom, zadolžili so intendantsko opremo in oborožitev ter opravili preverjanje gibalnih sposobnosti. Drugi sklop usposabljanja je zajemal priprave na streljanje z uporabo simulatorja streljanja, test rokovanja z orožjem in streljanje na strelišču Mlake. V tretjem sklopu so izvedli usposabljanje iz individualnih vojaških veščin, obnovili so postrojitvena pravila, postopke iz komuniciranja preko radijskih zvez, pravila stražarske službe in varovanja ter osnove nudenja prve pomoči. Na vojaškem vadišču Mačkovec so urili taktično premikanje po terenu in oddelčne bojne postopke. Usposabljanje so končali z orientacijskim pohodom.

Po uspešno končanem usposabljanju pripadniki pogodbene rezervne sestave znajo varno rokovati z orožjem ter so usposobljeni in preverjeni iz individualnih vojaških veščin. Ponovno srečanje z vojaško uniformo so končali v odličnem vzdušju in s pozitivnimi vtisi.

Več informacij o tem, kako postati pripadnik pogodbene rezervne sestave Slovenske vojske, najdete na povezavi https://www.postanivojak.si/sodeluj-s-sv/pogodbeni-rezervist.

Fotografije: stotnica Tonja Ana Delopst, OOJ, in 10. PEHP/1. BR