Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

17.12.2018

V 1. brigadi slovesno ob 20-letnici delovanja

V ponedeljek, 17. decembra, so pripadnice in pripadniki 1. brigade Slovenske vojske praznovali 20-letnico delovanja enote. Zbrane je nagovoril predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec.

Pripadnice in pripadniki 1. brigade letošnje leto končujejo z več pomembnimi dosežki: s sodelovanjem na različnih vajah doma in v tujini so dosegli višjo raven usposobljenosti, kar se je pokazalo tudi pri opravljanju nalog v mednarodnih operacijah in misijah v okviru Unifila v Libanonu, RSM v Afganistanu in Kforja na Kosovu, pri zagotavljanju pomoči Policiji pri varovanju zelene meje, vključevanju v Natove odzivne sile in drugih nalogah. V prihodnjem letu pripadnice in pripadnike 1. brigade čaka veliko dela, saj začenjajo z izgradnjo bataljonske bojne skupine, stebra slovenskih vojaških zmogljivosti.

Pripadnicam in pripadnikom brigade se je za njihov izjemen prispevek zahvalil poveljnik polkovnik Robert Glavaš, ki je bil na slovesnosti povišan v čin brigadirja. Brigadir Robert Glavaš je v Slovenski vojski zaposlen od leta 1991. V svoji vojaški karieri je deloval na taktični, operativni in strateški ravni tako doma kot v tujini. Na taktičnem nivoju je bil poveljnik voda, čete in različnih bataljonov ter načelnik štaba, namestnik in poveljnik 1. brigade. Bil je tudi poveljnik Združenega operativnega centra ter načelnik sektorja v Poveljstvu sil Slovenske vojske ter namestnik načelnika sektorja J3 v generalštabu. Svoje triletno delo v tujini je končal na operativno-strateškem nivoju v Združenem poveljstvu Nata v Neaplju (Joint Force Command Naples) kot načelnik sektorja za izobraževanje, usposabljanje in vaje. Z vodenjem različnih zavezniških odborov, ki so bili povezani z operativnim delovanjem, načrtovanjem in izvedbo tudi najkompleksnejših vaj in usposabljanj tako v Natu kot na strani EU, je pridobil širok vpogled in izkušnje na področju delovanja v zavezništvu. Deloval je tudi v dveh mednarodnih operacijah in misijah, in sicer na Kosovu kot namestnik načelnika štaba za podporo v regionalnem poveljstvu zahod, v Afganistanu pa je bil poveljnik slovenskega kontingenta 16 Isaf in mentor poveljnika 207. korpusa afganistanske vojske. V različnih vlogah je tvorno sodeloval na vseh pomembnejših vajah Slovenske vojske doma in v tujini. Brigadir Glavaš je med drugim prejemnik srebrne medalje generala Maistra, srebrne medalje Slovenske vojske, medalj za delovanje v operacijah Kfor in Isaf ter medalje italijanske vojske za sodelovanje (Italian medal for cooperation).

1. brigada je bila ustanovljena kot prva enota Slovenske vojske, namenjena izvajanju najzahtevnejših nalog. Oblikovala se je 22. junija 1998 z združitvijo 1. specialne brigade MORiS in 10. bataljona za mednarodno sodelovanje. Bojno zastavo je Prva dobila 17. decembra 1998, na ta dan praznuje dan enote.

Fotografije: Damjan Vodenik, OOJ

Flash is required!

- predsednik Vlade RS Marjan Šarec


Flash is required!

- poveljnik 1. brigade brigadir Robert Glavaš