Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

10.09.2013

V 1. brigadi gostili župane in predstavnike kraških občin

V ponedeljek, 9. septembra, je poveljnik 1. brigade brigadir Miha Škerbinc v Vojašnici Edvarda Peperka sprejel župane oziroma predstavnike občin Divača, Miren - Kostanjevica na Krasu, Komen in Sežana. V spominski sobi mednarodnih operacij in misij jih je pozdravil, jim na kratko predstavil namen srečanja ter izkazal hvaležnost za sodelovanje na področju načrtovanja in izvajanja vojaških vaj izven zemljišč Slovenske vojske, predvsem ob uspešno izvedeni vaji 1. brigade Kras 2013.

Predstavniki občinskih uprav so, skupaj s predstavnikom Zveze slovenskih častnikov generalpodpolkovnikom (v. p.) Albinom Gutmanom predstavnikoma Direktorata za obrambne zadeve Ministrstva za obrambo in predstavniki Generalštaba Slovenske vojske, uvodoma prisluhnili majorju Zvezdanu Markoviču iz Vojaškega muzeja, ki je na kratko predstavil zgodovino Slovenske vojske, poudaril pa pomen učenja iz izkušenj (Staff Ride).

Poveljnik 10. pehotnega polka podpolkovnik Peter Starc je s svojo ekipo podrobneje predstavil v spomladanskem času izvedeno desetdnevno taktično vajo enot Slovenske vojske Kras 2013, na kateri je sodelovalo 271 pripadnikov poveljstev in enot Slovenske vojske z 28 vozili (16 bojnimi, 5 nebojnimi in 7 terenskimi).

Z urjenji, kot je bila mednarodna vojaška vaja na Krasu, se slovenski vojaki najbolj približajo razmeram, v katerih delujejo v mednarodnih operacijah in misijah. Tovrstna srečanja s predstavniki lokalnih skupnosti, povezanih z načrtovanjem, organiziranjem in izvajanjem vaj in drugih vrst usposabljanja Slovenske vojske, so zato zelo koristna in v vojaški sredini izredno dobrodošla. O pomembnosti sodelovanja z občinami, v katerih so zaradi potreb usposabljanja Slovenske vojske potrebni vpoklici zemljišč, priča že samo podatek, da je bilo v obdobju od marca do junija letos na Krasu samo v omenjenih štirih občinah (Divača, Miren - Kostanjevica na Krasu, Komen in Sežana) vpoklicanih kar 73 zemljišč.