Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

25.01.2019

Usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja

Od ponedeljka, 28. januarja, do petka, 1. februarja, se bodo na območju Osrednjega vadišča Slovenske vojske Postojna in Mirnske doline usposabljali usmerjevalci združenih ognjev, ki ga bodo v sklopu lastnega usposabljanja podpirale posadke letal Slovenske vojske, na osrednjem vadišču pa tudi helikopterske posadke ameriških letalskih sil.

Na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna bodo usposabljanje usmerjevalcev združenih ognjev podpirali in sočasno izvajali lastno usposabljanje pripadniki 152. letalske eskadrilje Slovenske vojske s parom letal Pilatus PC-9 M Hudournik ter posadke 56. reševalne eskadrilje (Resque Squadron) s helikopterjema HH-60 Pave Hawk.

Usposabljanje bo od ponedeljka do četrtka v časovnih intervalih med 13. in 20., v sredo, 30. januarja, pa tudi med 10. in 11. uro.

Na območju Mirnske doline bo usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja ob podpori posadk letal Pilatus PC-9M Hudournik navedene dni med 9. in 11. uro.

Posadke letal Slovenske vojske in helikopterjev ameriških letalskih sil bodo urile pilote in tehnično osebje pri zagotavljanju ognjene podpore iz zraka, izvajanju taktičnega poleta, izmika z območja delovanja ter poenotenju postopkov izvajanja letalskih operacij. Načrtovano letenje bo potekalo z intenzivnostjo do dveh letalnikov. Pri usposabljanju se upoštevajo zakonska določila in ostali predpisi, ki urejajo letenje z vojaškimi letalniki. Med izvajanjem aktivnosti se bodo piloti v največji možni meri izogibali nizkemu letenju nad večjimi naselji.

Usmerjevalec združenih ognjev svetuje poveljniku na terenu o uporabi zračne in drugih vrst ognjene podpore (ladijske, minometne ali artilerijske) in njeni pravilni uporabi ter ob delovanju nadzoruje izvedbo. Zagotavlja tudi podporo z izvidovanjem poti, spremstvom konvojev in nadzorom okolice, s čimer je vzpostavljena celovita zaščita lastnih sil.