Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

01.04.2019

Usposabljanje slušateljev mednarodnega tečaja za usmerjevalce združenega ognja

V torek, 2. in sredo, 3. aprila se bodo slušatelji mednarodnega tečaja za usmerjevalce združenih ognjev usposabljali na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna. V Šoli za usmerjevalce združenih ognjev Slovenske vojske med 11. marcem in 19. aprilom poteka šesttedenski tečaj, ki se ga udeležujejo pripadniki oboroženih sil iz sedmih partnerskih in zavezniških držav ter Slovenske vojske. 

Usposabljanje bodo podpirali 152. letalska eskadrilja s parom letal Pilatus PC-9 M Hudournik, pripadniki artilerijskih enot Slovenske vojske z minometi 120 mm in pripadniki ameriških letalskih sil s helikopterji tipa HH - 60, in sicer;

- v torek, 2. aprila, med 8. in 18. uro;
- v sredo, 3. aprila, med 8. in 22. uro.

Slovenska vojska po vzpostaviti akreditirane, regionalne in večnacionalne Šole za usmerjevalce združenih ognjev, ki deluje na letališču Cerklje ob Krki, letos izvaja že 6. mednarodni tečaj. Šesttedenski tečaj je sestavljen iz teoretičnega dela, na katerem slušatelji pridobijo znanje za izvajanje nalog usmerjevalca in praktičnega dela na terenu, kjer pridobljeno znanje preverjajo z usmerjanjem zrakoplovov Slovenske vojske in zavezništva ter drugih oborožitvenih sistemov. Tečaj tokrat prvič vključuje tudi usposabljanje na novem taktičnem simulatorju, kjer bodo slušatelji izvajali naloge v zahtevnejših in kompleksnejših scenarijih. Na simulatorju bodo tečajniki opravili del obveznega usposabljanja in na ta način zmanjšali terensko delo in obremenitev okolja.