Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

06.07.2010

Usposabljanje pilotov letalske šole SV in usmerjevalcev podpore iz zraka

Od 5. do 8. julija med 9.00 in 15.30 na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Poček poteka vojaško izobraževanje in usposabljanje pilotov zrakoplovov Slovenske vojske tipa pilatus PC9 M hudournik in usmerjevalcev podpore iz zraka. Cilj aktivnosti je usposobiti pripadnike za bojno streljanje z oborožitvijo zrakoplovov PC9 M in za navajanje letalskega ognja oz. za usmerjanje letalske podpore. Slednje poteka v sodelovanju s pripadniki ameriške vojske iz Aviana.

Na aktivnosti sodeluje pet pilotov zrakoplovov tipa PC9 M in do 12 pripadnikov slovenskih in ameriških usmerjevalcev podpore iz zraka. Zrakoplovi pilatus, ki izvajajo tri nalete z bojnim delovanjem dnevno, so na usposabljanju oboroženi z nevodljivimi raketami tipa hydra 105 mm, z vadbenimi 50-kilogramskimi bombami in z mitraljezi 12,7 mm.

Usmerjevalci podpore iz zraka so vojaški specialisti, izurjeni za usmerjanje letalskega ognja na cilje na zemlji. Naloga usmerjevalca je, da v primeru, ko patrulja naleti na zasedo, pokliče pomoč iz zraka in usmerja letalski ogenj na zasedo. V ta namen mora biti izurjen v taktičnih postopkih, svetovanju poveljniku pri odločitvi o uporabi letalske podpore, podajanju zahtev za letalsko podporo ter za sprejetje in usmerjanje letala. Usmerjevalci podpore iz zraka so, poleg ustrezne opreme in usposobljenosti vojakov, izrednega pomena za povečanje možnosti preživetja pripadnikov enot v operacijah, kjer je delovanje upornikov zelo intenzivno.

Foto: štabni vodnik Tomaž Harle

Flash is required!

Avtor: Borut Podgoršek, MORS