Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

18.03.2019

Usposabljanje pilotov letal in helikopterjev ter usmerjevalcev združenega ognja

Od ponedeljka, 18., do petka, 22. marca, se bodo na območju Osrednjega vadišča Slovenske vojske Postojna in Mirnske doline usposabljali usmerjevalci združenega ognja, ki ga bodo v sklopu lastnega usposabljanja podpirale posadke letal 152. letalske eskadrilje, na osrednjem vadišču pa tudi helikopterske posadke 151. helikopterske eskadrilje Slovenske vojske.

Na območju Mirnske doline bodo od torka do četrtka med  9. in 15. uro posadke letal Pilatus PC-9M Hudournik podpirale usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja iz enot Slovenske vojske ter slušatelje in inštruktorje šole zračnih sil Združenih držav Amerike AGOS (Air Ground Operations School) s sedežem v Zvezni republiki Nemčiji.

Na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna bodo aktivnosti potekale od ponedeljka do petka med 9. in 15. uro, razen v četrtek, ko bo usposabljanje potekalo med 14.30 in 22. uro. Letalstvo Slovenske vojske bo na vadišču urilo pilote letal in helikopterjev ter tehnično osebje pri zagotavljanju ognjene podpore iz zraka, izvajanju taktičnega poleta in izmika z območja delovanja.

Načrtovano letenje bo potekalo z intenzivnostjo do dveh letalnikov. Pri usposabljanju se upoštevajo zakonska določila in ostali predpisi, ki urejajo letenje z vojaškimi letalniki. Med izvajanjem aktivnosti se bodo piloti v največji možni meri izogibali nizkemu letenju nad večjimi naselji.

Usmerjevalec združenega ognja poveljniku na terenu svetuje o uporabi zračne in drugih vrst ognjene podpore (ladijske, minometne ali artilerijske) in njeni pravilni uporabi ter ob delovanju nadzoruje izvedbo. Zagotavlja tudi podporo z izvidovanjem poti, spremstvom konvojev in nadzorom okolice, s čimer je vzpostavljena celovita zaščita lastnih sil.