Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

14.11.2016

Usposabljanje pehotnega voda na Baltiku v visokem ritmu

Pripadniki slovenskega kontingenta, ki so sredi septembra z zavezniki odšli na skupno usposabljanje na Baltik, nadaljujejo usposabljanje na estonskem vadišču blizu mesta Tapa.

Slovenski vod, ki je integriran v četo 173. zračno-desantne brigade Oboroženih sil Združenih držav Amerike in bataljona Oboroženih sil Estonije, usposabljanje nadaljuje v visokem operativnem ritmu, saj je do sredine novembra opravil kar osem taktičnih vaj z bojnim streljanjem na nivoju ognjene skupine, oddelka, sekcije in voda. Kar polovica taktičnih vaj z bojnim streljanjem je bila opravljena v nočnem času in z ognjeno podporo minometov. Poleg tega je slovenski vod izvedel tudi usposabljanja iz uporabe plastičnega eksploziva, načrtovanja in taktične uporabe ognjene podpore, številna individualna in posadkovna streljanja, met ročne bombe, streljanje s protioklepnim orožjem RGW 90 in streljanje s podcevnim bombometom. Poleg pehotnega voda je v Estoniji tudi podporni element, ki skrbi za nemoteno delo kontingenta.

Poveljnik ameriške čete, v katero je integriran slovenski vod, stotnik Christopher M. Salisbury, je dejal, da slovenski vod na vseh področjih dosega zavidljive rezultate. Medsebojna izmenjava znanja in izkušenj je obojestranska, saj pripadniki Slovenske vojske aktivno sodelujejo tudi pri načrtovanju usposabljanja, razvoju konceptov taktičnih vaj z bojnim streljanjem in samem nadzoru varnosti. In prav pripadnik Slovenske vojske nadporočnik Janez Cuznar je bil pri opravljanju teh nalog na vaji Steel Shield, ki je potekala v Latviji, za svoje delo odlikovan z medaljo Award for Military Achievement, ki mu jo je podelil podpolkovnik Mike Kloepper, poveljnik 2. bataljona 503 padalskega polka.

Pred pehotnim vodom pa je nov izziv, taktična vaja z bojnim streljanjem čete, ki bo trajala 48 ur in poleg kompleksnega bojnega delovanja čete in ognjene podpore predvideva tudi približno 50 kilometrov premikov peš z vso opremo, pa tudi naloge bojnega reševanja posadke sestreljenega helikopterja. Pripadniki voda se intenzivno pripravljajo na izvedbo ocenjevanja bojne zmogljivosti čete, v sklopu katere bodo ocenjeni tudi sami. Stopnja zahtevnosti taktične vaje z bojnim streljanjem čete je zelo visoka, prav tako so visoka tudi pričakovanja nadrejenih v elitni 173. zračno-desantni brigadi.