Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

10.09.2010

Usposabljanje na temo boja proti improviziranim eksplozivnim napravam

Včeraj, 8. septembra, so pripadniki 14. slovenskega kontingenta Isaf končali tridnevno usposabljanje s področja izvajanja boja proti improviziranim eksplozivnim napravam (IEN), ki je potekalo v Vojašnici Franca Rozmana – Staneta v Ljubljani. Usposabljanje je del priprav kontingenta pred odhodom v mednarodno operacijo v Afganistan. Poleg pripadnikov 14. slovenskega kontingenta so se tečaja udeležili tudi pripadniki Slovenske vojske, ki bodo vključeni v naslednji kontingent, predstavniki civilne policije, pripadniki ameriške vojske in pripadniki italijanske brigade Julija.
Usposabljanje so vodili člani ameriške mobilne skupine za usposabljanje (Mobile Training Team - MTT), ki delujejo v okviru organizacije Joint Improvised Explosive Device Defeat Organization (JIEDDO).
Člani MTT JIEDDO so nekdanji pripadniki oboroženih sil ZDA, ki v sodelovanju z ameriško vojsko in članicami zavezništva pripravljajo različne oblike usposabljanja za boj proti izdelavi, distribuciji, namestitvi in sami uporabi IEN s strani uporniških skupin, predvsem v Afganistanu in Iraku.