Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

05.11.2018

Usposabljanje kontrolorjev združenih ognjev

Od ponedeljka, 5., do petka, 9. novembra, bo na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna ter na širšem območju Suhe krajine, Mirnske doline in letališča v Cerkljah ob Krki potekalo usposabljanje kontrolorjev združenih ognjev, ki ga bodo podpirale posadke letal in helikopterjev Slovenske vojske in zavezništva. Združene aktivnosti z zavezniki zagotavljajo usposobljenost in pripravljenost za skupno delovanje ter ustrezno povezljivost sil.

Območje izvajanja usposabljanja se bo dnevno določilo glede na trenutne vremenske razmere ter bo v navedenih dneh potekalo v časovnih intervalih med 9. in 21. uro.

Načrtovano letenje bo dnevno potekalo z intenzivnostjo do dveh letalnikov. Pri usposabljanju se upoštevajo zakonska določila in ostali predpisi, ki urejajo letenje na nizkih višinah z vojaškimi letalniki. Med izvajanjem aktivnosti se bodo piloti v največji možni meri izogibali nizkemu letenju nad večjimi naselji. Vadbenci bodo usposabljanje zunaj vadišč Slovenske vojske izvajali brez uporabe orožja, streliva ali drugih vadbenih sredstev. Na območjih usposabljanja se pričakuje povečan hrup zaradi preletov letalnikov.