Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

27.01.2010

Usposabljanje helikopterskih posadk

V torek, 26. januarja, je na osrednjem vadišču Slovenske vojske Poček potekalo bojno streljanje z mitraljezi, nameščenimi na transportnih helikopterjih bell 412, ki so ga izvajali pripadniki 15. helikopterskega bataljona. Gre za redno nalogo urjenja helikopterske posadke za samozaščitno delovanje pri nalogah helikopterskega desanta, evakuacije ranjencev ali bojne skupine z bojišča in pri protiterorističnih nalogah.

Posadka helikopterja bell 412 šteje tri člane – pilota, kopilota in tehnika letalca. Helikopter se lahko oboroži z dvema mitraljezoma in dvema nosilcema, ki vsak nosita sedem nevodenih raket, s čimer upravlja tehnik letalec. Posadke helikopterja bell 412 v mednarodnih operacijah na Balkanu sodelujejo od leta 1997, sodelujejo pa tudi pri nalogah zaščite in reševanja, v katerih so lani pomagali 146 v gorah ali na cestah poškodovanim osebam.

Posodabljanje vojaške opreme in usposabljanje pripadnikov Slovenske vojske za delovanje je temelj zagotavljanja nacionalne in tudi kolektivne varnosti, ki jo s skupnimi močmi zagotavljajo članice Nata. Skladno s cilji sil trenutno poteka nadgradnja transportnih helikopterjev cougar, ki bodo opremljeni tudi za delovanje v operacijah visoke intenzitete. Slovenska vojska s svojim delovanjem sledi doseganju teh ciljev. Odločitev o sodelovanju pripadnikov Slovenske vojske v mednarodnih operacijah je odvisna od Vlade Republike Slovenije, ki s sklepom odloči, kdaj, s koliko pripadniki in s katerimi sredstvi ter v katerih operacijah bodo ti delovali. Vlada Republike Slovenije ni sprejela odločitve, da bi v mednarodnih operacijah delovale posadke oziroma transportni helikopterji cougar.