Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

05.03.2018

Usposabljanje Beli žrebec v polnem teku

Usposabljanje Beli žrebec, ki poteka na območju Osrednjega vadišča Slovenske vojske Postojna in Slovenske vasi, je v polnem teku.

Namen skupnega usposabljanja pripadnikov Slovenske vojske in Kopenske vojske ZDA v Evropi je dvigniti nivo usposobljenosti in povezljivosti posameznikov in enot Slovenske vojske ter s sodelovanjem z enotami Oboroženih sil ZDA pridobiti izkušnje in s primeri dobre prakse v prihodnje dopolniti usposabljanje. Enote Slovenske vojske z uporabo infrastrukture in razvojem zmogljivosti razvijajo taktična znanja in postopke, ki zagotavljajo osnovno bojno pripravljenost in visoko usposobljenost za pomoč pri zaščiti in reševanju.
 
Glavni vadbenci s strani Slovenske vojske na usposabljanju so pripadniki Transportnega voda in Kuharskega oddelka 670. logističnega polka ter skupina častnikov podrejenih enot Logistične brigade. Kot sekundarni vadbenci s strani Slovenske vojske na usposabljanju sodelujejo pripadniki 1. brigade (inženirci, vezisti, padalci, vojaška policija, brezpilotna letala) in 430. mornariškega diviziona (Vod za uničevanje neeksplodiranih ubojnih sredstev). Slednji bodo preizkusili delovanje protitopnega vozila MRAP CAT II (sistem zvez ter vgrajenih elektronskih sistemov in specialistične opreme). Pripadniki 15. polka vojaškega letalstva bodo 7. marca s helikopterjem Cougar AS AL 532 sodelovali pri nalaganju tovora, medtem ko bo z oporišča Oboroženih sil ZDA v Nemčiji (Rammstein) priletelo letalo C-130 Herkules, ki bo v okolici Slovenske vasi 5. marca odvrglo težji tovor in 7. marca lažji tovor ter nekaj ameriških (7) in slovenskih padalcev (3). V četrtek, 15. marca, je predviden tudi zaključek usposabljanja za pridobitev vojaške evidenčne dolžnosti podčastnik oklepnih enot, ki ga izvaja 45. center goseničnih bojnih vozil 157. logističnega polka. 

Za načrtovanje, organizacijo in izvedbo skupnega usposabljanja je odgovorna Logistična brigada. Pripadniki 21. poveljstva za podporo Ameriške vojske v Evropi (US Army Europe 21st Theater Sustainment Command) bodo 7., 8., 9., 13. in 14. marca izvajali bojna streljanja na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna (Bač, Lipe). V sredo, 7. marca, bo na sporedu predstavitev aktivnosti na usposabljanju vabljenim gostom. V okviru civilno-vojaškega sodelovanja bodo udeleženci usposabljanja obiskali osnovne šole v Knežaku, Pivki (obe 6. marca) in Šenčurju (9. marca), medtem ko bodo 15. marca v sodelovanju s Kobilarno Lipica opravljali družbeno koristno delo (cca 100 pripadnikov). 

Fotografije: VVU XI. r. Rajko Petek (OOJ) in udeleženci usposabljanja