Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

28.10.2010

Uspešno izvedena vaja izvajanja zaščite slovenskega zračnega prostora ADTRAC 2010

Danes, 28. oktobra, je v zračnem prostoru Republike Slovenije potekala druga izmed letos načrtovanih dveh rednih vaj izvajanja zaščite slovenskega zračnega prostora, imenovana Air Defence Training Activity 2010 (ADTRAC 10). Gre za vajo, ki je potekala na podlagi sporazuma za izvajanje zaščite zračnega prostora med Natom in Republiko Slovenijo. Z vajo so se urili Natovi postopki zaščite zračnega prostora, vključujoč intervencijo prisilnega pristanka in koordinacijo s civilno kontrolo letenja.

Vajo sta organizirala in vodila Združeno poveljstvo zračnih operacij zveze Nato (CC AIR HQ) Izmir in operativni center zračnih sil CAOC 5 (Combined Air Operation Center), na vaji pa so sodelovale enote Brigade zračne obrambe in letalstva Slovenske vojske, ki sicer opravljajo naloge v procesu izvajanja zaščite zračnega prostora Republike Slovenije, 17. bataljon vojaške policije, Služba kontrole zračnega prometa ter pripadniki letalskih sil Italije in Madžarske.
Poleg Letalske šole s štirimi letali pilatus PC-9M v vlogi »vsiljivca« in 16. bataljona za nadzor zračnega prostora s Centrom za nadzor in kontrolo zračnega prostora (CNKZP) sta na vaji sodelovala tudi 15. helikopterski bataljon s helikopterjem bell 412 v pripravljenosti za iskanje in reševanje v primeru izrednega dogodka ter 107. letalska baza z logistično podporo.

Italija je na vaji sodelovala z letaloma eurofighter2000 (EFA2000) iz letalske baze Grosseto, Madžarska pa z letaloma JAS39 grippen iz letalske baze Kecskemet. Poleg tega sta državi prispevali tudi kontrolorje za potrebe navajanja letal in prestrezanja v CNKZP Brnik.

Letala so letela na širšem območju osrednje Slovenije med 7. in 10. uro ter 12. in 15. uro, na višinah od 4000 do 7000 metrov. V okviru urjenja sta italijanska lovca po izvedenem prestrezanju prisilila par letal pilatus PC-9M, ki sta simulirala vojaško grožnjo, k prisilnemu pristanku na letališču Jožeta Pučnika na Brniku.
Tovrstna vaja je ena zahtevnejših nalog Brigade zračne obrambe in letalstva Slovenske vojske, saj zahteva visoko stopnjo pripravljenosti ter koordinacije s civilno kontrolo zračnega prometa kot tudi med enotami zračne obrambe in letalstva.

Foto: Marko Pišlar, MORS