Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

22.04.2015

Uspešno izveden poslovni dogodek na Postojnskem

Ameriška vlada išče slovenske dobavitelje in ponudnike različnih storitev, tako Veleposlaništvo Združenih držav Amerike (ZDA) v Republiki Sloveniji (RS) v sodelovanju z Gospodarsko zbornico Slovenije išče ponudnike za storitvena dela in zagotovitev gradbenega materiala.

V ta namen je ob podpori Slovenske vojske v torek, 21. aprila, v postojnski Vojašnici barona Andreja Čehovina organizirala informativni sestanek. Dogodka, ki ga je organiziralo Veleposlaništvo ZDA v Republiki Sloveniji, so se udeležili predstavniki 14 podjetij, zainteresiranimi za vključenost v ameriški sistem dobaviteljev (angl. Single Face Industry System), ki izbranim podjetjem omogoča izvedbo del po vsem svetu.

Tokratni vložek ameriške vlade je namenjen obnovi objekta na Osrednjem vadišču Slovenske vojske (OSVAD SV) Postojna, in sicer spomeniško zaščitenega objekta na Bilah. Vrednost ameriškega vložka v obnovo objekta (v prvi fazi) znaša 193.000 ameriških dolarjev, vsaj del objekta pa bo obnovljen najkasneje do konca letošnjega avgusta. Prenovljen objekt SV Bile bo tako prvič uporabljen v času mednarodne vojaške vaje Takojšen odgovor 2015.

Objekt SV Bile sta si v spremstvu polkovnice Tanje Pečnik, ene od vodij projekta celovite ureditve OSVAD SV Postojna, ogledala tudi namestnik veleposlanika ZDA v RS David Burger in ameriški obrambni ataše podpolkovnik Todd A. Scattini. Objekt SV, kjer so bili nekoč hlevi in veterinarska postaja lipiške konjušnice, še pred tem pa je bil v lasti stiškega samostana, je objekt spomeniškega varstva, zato bo tudi obnova potekala skladno s slovensko zakonodajo na področju varovanja kulturne dediščine. Za to je bilo že izdano soglasje Ministrstva za kulturo, in sicer Zavoda za varstvo kulturne dediščine novogoriške upravne enote.

Na objektu Bile bodo opravljena osnovna vzdrževalna dela – obnovljen bo del zunanjosti, zamenjana okna in vrata, v notranjosti pa tla in strop. Slednja bosta montažna, s čimer bo z možnostjo kasnejše odstranitve še dodatno zadoščeno ohranjanju tovrstne dediščine. Gradbeni material, stavbno pohištvo in storitve bodo zagotovila v ameriški register vključena slovenska podjetja, dela pa bodo v okviru skupnega usposabljanja izvedli pripadniki inženirskih enot Slovenske vojske s kolegi iz Nacionalne garde ameriške zvezne države Kolorado.

Polkovnica Tanja Pečnik je v pogovoru za Televizijo Slovenija poudarila pomen nujnosti vzdrževanja tovrstnih objektov in dodala: »Obnova je tudi dolžnost. Slovenska vojska bo ta objekt tudi v prihodnje uporabljala za iste namene kot ga je do sedaj – ali bo to jedilnica ali poveljniško mesto. Še najbolj si želimo, da bi imeli tu upravo vadišča, kjer bi vsakdo, ki pride sem, dobil vse potrebne informacije, kaj se kje dogaja. Lažje bi bilo upravljanje vadišča, predvsem pa bi bilo to v dobro vsem, ki prihajajo tod mimo – sprehajalcem, pohodnikom, lovcem in drugim.«

Vsi posegi v prostor na OSVAD SV Postojna bodo predhodno predstavljeni lokalni skupnosti, možnost ogleda teh objektov SV pa bo v okviru odprtih vrat postojnske Vojašnice Andreja barona Čehovina ter osrednjega slovenskega vojaškega vadišča maja letos.

Fotografije: vojakinja Martina Podkrižnik, 1. brigada