Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

20.05.2019

Uspešen prikaz oskrbe večjega števila poškodovanih v Vojašnici generala Maistra

Med 6. in 19. majem v Vojašnici generala Maistra v Mariboru, v sklopu regijskih vaj 2019, poteka vojaška medicinska vaja. Vrhunec vaje medicinskih delavcev Slovenske vojske, partnerskih vojsk in civilnih organizacij je bil v petek, 17. maja, ko so zainteresirani notranji in zunanji javnosti ter medijem prikazali oskrbo večjega števila poškodovanih.

Močnejši skupaj je slogan letošnjih regijskih vaj, kar se je izkazalo tudi na petkovi vaji, na kateri je sodelovalo nekaj manj kot 300 udeležencev. Zdravstveni delavci slovenske (tudi pripadniki pogodbene rezervne sestave) in zavezniških vojsk se v sodelovanju s civilnimi organizacijami na vojaški medicinski vaji urijo po scenariju zagotavljanja zdravstvene oskrbe v mednarodni vojaški operaciji, v kateri je prišlo do nesreče z večjim številom poškodovanih vojakov. Na vaji sodelujejo pripadniki Slovenske vojske, pripadniki oboroženih sil Severne Makedonije in predstavniki oboroženih sil ZDA. Skupaj se usposabljajo za prevzem vodilne vloge v Balkanskih namenskih medicinskih silah (Balkan Medical Task Force – BMTF) leta 2022.

Cilj vaje je preveriti sistem obveščanja, komuniciranja in vodenja lahke premične bolnišnice Role 2 v primeru množične nesreče, preveriti sodelovanje med različnimi nivoji vojaškega zdravstvenega sistema in interoperabilnosti med zavezniškimi zdravstvenimi enotami in civilnimi ustanovami s področja zaščite in reševanja ter preveriti primernost medicinske in logistične opreme za delovanje ob množični nesreči. Poleg tega se s tem krepi  usposobljenost in pripravljenost sodelujočih vojsk in civilnih organizacij, so pa tudi priložnost za osebno, strokovno, tehnično in taktično povezovanje, s čimer se gradijo učinkovitejše in odzivnejše sile za zagotavljanje varnosti in ohranjanje miru. Poleg prej omenjenih so na prikazu ob množični nesreči sodelovali še pripadniki 15. polka vojaškega letalstva (helikopter MEDEVAC z ekipo) ter predstavniki Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor, Gasilske brigade Maribor in Fakultete za zdravstvene vede Univerze v Mariboru (študenti in profesorji).


Fotografije: vojaški uslužbenec XI. razreda Rajko Petek, OOJ