Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

14.06.2012

Usmerjevalci združenega ognja nepogrešljivi pri zaščiti sil v bojni situaciji

Pripadniki Slovenske vojske so na včerajšnji vaji, ki je potekala po načrtu mednarodne vojaške vaje Adriatic Strike 2012, dokazali, da so visokousposobljeni, profesionalni in zanesljivi pri svetovanju poveljniku na terenu, ko se odloča o uporabi zračne in druge vrste ognjene podpore. Slovenska vojska je z usposobljenimi usmerjevalci združenega ognja prikazala še eno novost, ki predstavlja dodano vrednost pri povečanju zaščite sil vojakov v bojnih situacijah.

Na vaji Adriatic Strike 2012 je Slovenska vojska preverila lastne zmogljivosti in znanje iz zagotavljanja združenih ognjev, s katerimi dosega bojno pripravljenost lastnih sil.

Slovenska vojska je urjenje in vajo organizirala z namenom vzpostavitve podlage za nadaljnje sodelovanje z zavezniškimi državami na področju združenih ognjev (angl. Joint fires), usposabljanja usmerjevalcev zračne podpore in postavitve standardov delovanja, ki bi omogočili, da bi vaja Adriatic Strike postala redni letni regionalni dogodek.

Aktivnosti na vaji so bile namenjene tudi nadgradnji sodelovanja s sosednjimi državami s področja usposabljanja vojaškega letalstva in skupinami Oddelka za usmerjanje združenega ognja – OUZO (angl. Tactical Air Controll Party – TACP). Na vaji so usmerjevalci iz Slovenske vojske prvič pokazali svoje znanje, kot so ga do zdaj že na mnogih mednarodnih vajah v tujini. Slovenska vojska je s to vajo pridobila izkušnje iz organiziranja tovrstnih vaj, ki ni novost samo v Sloveniji, ampak tudi v drugih razvitih vojskah. Sodelujoči so pridobili izkušnje sodelovanja s tujimi usmerjevalci in letali, spoznali so nove tehnike načrtovanja in usmerjanja združenih ognjev, predvsem pa je Slovenska vojska zaveznikom pokazala visoko usposobljenost.

Nosilec usposabljanja usmerjevalcev zračne podpore je Letalska šola Slovenske vojske, skladno z mednarodno sprejetimi standardi (NATO STANAG 3797 (Ed4) in ISAF SOP 31). Na vaji Adriatic Strike je sodelovala z zagotavljanjem letalske podpore z letali PC-9M Hudournik. Vaja je bila tudi sklepni del šolanja novih usmerjevalcev združenega ognja v Slovenski vojski.

Na vaji je sodelovalo okrog 200 pripadnikov iz različnih enot Slovenske vojske ter 25 pripadnikov hrvaških, italijanskih, madžarskih in ameriških oboroženih sil, ob podpori 15 letal in helikopterjev, in sicer šestih letal Pilatus PC-9M Hudournik in treh helikopterjev Bell 206 Slovenske vojske, para letal AMX italijanskega vojaškega letalstva, para letal SAAB JAS 39 Gripen madžarskega vojaškega letalstva in para letal F16 zračnih sil ZDA v Evropi. V zraku sta hkrati delovali dve letali.

Kdo je usmerjevalec združenega ognja – UZO (angl. Joint Terminal Attack Controller – JTAC)?

Osnovna naloga JTAC je svetovanje poveljniku na terenu o uporabi zračne in druge vrste ognjene podpore (ladijske, minometne, artilerijske). Poveljniku svetuje o njeni pravilni uporabi in ob delovanju kontrolira izvedbo. V Afganistanu pripadniki OUZO podpirajo kontingent z zagotavljanjem stalne zračne podpore v obliki izvidovanja poti, spremstva konvojev in nadzora okolice baze, kjer so nastanjeni pripadniki slovenskega kontingenta. S tem je vzpostavljena celovita zaščita lastnih sil.

Usposabljanje usmerjevalcev organizirajo tudi na Joint Terminal Attack Controllers Qualification Course v ameriški šoli v Rammsteinu v Nemčiji, kjer poteka pettedenski tečaj, na katerem se naučijo usmeriti letalsko posadko, ki odvrže bojni tovor na izbran nasprotnikov cilj. Teh usposabljanj so se do zdaj udeleževali tudi pripadniki Slovenske vojske. S pridobljenimi znanji in usposobljenostjo bodo v prihodnje lahko izvajali tovrstna usposabljanja v Sloveniji za pripadnike Slovenske vojske ter s tem prihranili tudi do 100.000 evrov v vojaškem proračunu.

Foto: Boštjan Pogorevc GŠSV

Predstavitev opreme

Inštruktor usmerjevalcev zračne podpore

Konvoj ob stiku s sovražnikom

Pošiljanje podatkov pilotu

Računanje koordinat

Podpora iz zraka helikopterjev Bell 206 Slovenske vojske

Vstop F16 zračnih sil ZDA

Bojno delovanje Pilatusa PC-9M

Odmetavanje vab

Zadeti cilj na zemlji

F16 v preletu

Logotip vaje