Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

18.03.2009

Urjenje inštruktorjev, ki bodo usposabljali afganistansko vojsko, že intenzivno poteka

1. brigada Slovenske vojske je 3. marca prevzela vodenje priprav sedme skupine inštruktorjev OMLT (Operational Mentor and Liaison Team), ki bodo delovali v sestavi slovenskega kontingenta 12 Isaf v Afganistanu.

Več kot trimesečne priprave bodo obsegale tri faze. Najprej bodo potekala usposabljanja iz individualnih in kolektivnih veščin, nato namensko usposabljanje na ameriškem vadišču Hohenfels v Nemčiji, v zadnji, tretji fazi pa specialistično urjenje, ki se bo končalo z ugotavljanjem pripravljenosti za delovanje na konkretni nalogi. Zadnji fazi bodo sledile priprave na odhod, ki bo predvidoma v drugi polovici junija. V tem času se bo deset inštruktorjev skupaj s tremi rezervami izurilo iz vseh postopkov za delovanje v operaciji kriznega odzivanja. Vodja usposabljanja je brigadni podčastnik, štabni vodnik Tomaž Mihelič, ki je v OMLT že deloval.

Skupino OMLT v silah Isaf sestavljajo inštruktorji in mentorji SV z različnih vedovnih področij. Skupaj z italijanskimi pripadniki OMLT svetujejo, usposabljajo in urijo pripadnike afganistanske nacionalne vojske. Koncept delovanja OMLT določa tudi priprave OMLT, njihov namen pa je doseganje enotnih standardov različnih držav, ki prispevajo sile v OMLT.