Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

15.10.2019

Udeleženci usposabljanja Zvezda Triglava 2019 na Soriški planini predstavili delovanje gorskih enot

V ponedeljek, 14. oktobra, so udeleženci skupnega usposabljanja Zvezda Triglava 2019 (Triglav Star 2019) na Soriški planini izvedli prikazno vajo in gostom predstavili delovanje gorskega oddelka v mednarodni sestavi. Pripadniki 132. gorskega polka 1. brigade Slovenske vojske že peto leto organizirajo skupno usposabljanje iz gorniških veščin. Tokrat na vaji sodelujejo pripadniki Slovenske vojske, z vključeno pogodbeno rezervno sestavo, pripadniki rezervne sestave Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske, ameriške vojske ter opazovalci iz Italije.

Usposabljanje, ki se bo končalo 18. oktobra 2019, poteka na območju Soriške planine, v okolici Vojašnice Boštjana Kekca na Bohinjski Beli ter na strelišču in vadišču Slovenske vojske Mačkovec. Udeleženci urijo postopke za bojevanje v gorskem svetu, hkrati pa se preizkušajo v premikanju po različnem gorskem terenu podnevi in ponoči ter premagujejo višinske razlike z bojno opremo v oteženih razmerah. Med spuščanjem in premikanjem po vrvi, hojo po brezpotjih ter izvajanjem taktičnega premika in napada na sovražnika pridobivajo tudi znanje o preživetju v gorah.

Gostom in predstavnikom različnih enot Slovenske vojske, med drugimi generalmajorju dr. Andreju Ostermanu, poveljniku sil Slovenske vojske brigadirju Milanu Žurmanu, županu Občine Bohinj Jožetu Sodji, komandirju Policijske postaje Bled Boštjanu Lenčku, namestniku britanske veleposlanice Paulu Jančarju, direktorju občinske uprave Bled Robertu Klinarju in Slavku Delalutu iz Združenja vojaških gornikov, so udeleženci usposabljanja predstavili, da so kljub jezikovnim in kulturnim razlikam sposobni delovati kot ena enota tako v enostavnih kot tudi v zahtevnih nalogah. Na tovrstnih usposabljanjih sodelujoči krepijo tudi povezljivost, partnerstvo in prijateljstvo. Za logistično in zdravstveno zagotovitev na vaji skrbijo pripadniki Logistične brigade.

Fotografije: višji vodnik Tadej Krese, Oddelek za odnose z javnostmi