Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

27.05.2016

Tudi vedno zvesti, častni in pogumni sokoli včasih poletijo s srcem

Na majskem koledarju praznikov ima svoj dan tudi Deseti. Sprva bataljon za mednarodno sodelovanje (10. bMS), kasneje motorizirani in danes pehotni. Od samo pešakov, motoriziranih enot, bataljona, polka.

Skratka, na rokavih številka 10, na katero so Deseti nanjo v zadnjih dneh maja še posebej ponosni. Enota namreč 27. maja praznuje svoj dan, svojih prvih 20 let pa so pripadniki 10. pehotnega polka (10. PEHP) zaznamovali z 20 dogodki. Med zadnjimi so bili humanitarni tek, bojevniške igre in kratka slovesnost v ljubljanski Vojašnici Edvarda Peperka.

Delovnik na zadnji majski petek so vsi sokoli začeli v ljubljanski Vojašnici Edvarda Peperka, in sicer nekoliko drugače kot ponavadi. Praznovanje dneva enote je 10. PEHP v sodelovanju z društvom Vztrajaj (Never give up) zaznamoval s humanitarnim tekom, njegov športni duh pa se je nadaljeval še z bojevniški igrami.

Praznični dan so v vojašnici nadaljevali s krajšo slovesnostjo, ki se je začela s preletom letala Pilatus PC-6 in doskokom dveh padalcev, ki sta na prizorišče prinesla zastavi. Postrojene so ob praznovanju 20-letnice nagovorili poveljnik polka podpolkovnik Franc Kalič, poveljnik 1. brigade brigadir Roman Urbanč in generalmajor Dobran Božič. Slednji je s prisotnimi delil nekaj spominov na čas oblikovanja 10. bataljona in se spomnil nekaj pomembnejših dogodkov njegove 20-letne razvojne poti. »V vsakem ostaja občutek ponosa in občutek zadovoljstva.« Brigadir Urbanč je ob ponosu na pripadnike in pripadnice 10. PEHP izrazil ponos tudi na vse druge, ki so kakorkoli pripomogli k razvoju te enote.

Podpolkovnik Kalič se je skupaj s čestitko vsem sokolom ob njihovem prazniku zahvalil tudi vsem pripadnikom, ki dajejo svoj prispevek v zmogljivost motorizirane bataljonske bojne skupine. »To so vsi rodovski bojevniki. Niso samo rdeče baretke. So tudi modre, črne, zelene, krem in tudi kakšna siva se najde. Tisti, ki so z nami razprli krila, letimo skupaj.«

Slovesnost, na kateri so razglasili najboljšega vojaka in podčastnika polka v preteklem letu, so glasbeno obarvala trobila Orkestra Slovenske vojske, popestrila pa mlada harmonikarja. Najzaslužnejši pripadniki in pripadnice 10. PEHP in drugih enot SV so ob tej priložnosti prejeli medalje in druga priznanja 10. PEHP. Med prejemniki je bil tudi 2. bataljon 503. polka (2-503) 173. brigade oboroženih sil ZDA (173rd ABCT).

Čestitke Desetim. Naj bodo leti mirni in pristanki varni!

Besedilo: stotnica Barbara Hanžič Visinski

Fotografije: poddesetnik Daniel Mlakar, GŠSV, in vojakinja Martina Podkrižnik, 1. brigada