Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

17.04.2010

Tudi Slovenska vojska že na deloviščih okoljske akcije

Pripadnice in pripadniki Slovenske vojske so danes, 17. aprila, ob osmi uri pričeli s čiščenjem odpadkov na zemljiščih Ministrstva za obrambo, objektih Slovenske vojske in njihovi neposredni okolici. V današnji akciji sodeluje 3132 pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske.

Po jutranjem informiranju o poteku ločevanja odpadkov je oblikovanih 64 skupin po vsej Sloveniji. Na območju Gorenjske deluje 12 skupin, na Štajerskem prav tako 12 skupin, na Dolenjskem 14 skupin, na Primorskem 8 skupin ter v osrednji Sloveniji 18 skupin.

Odlagališča odpadkov, ki so v preteklih letih nastala na objektih in zemljiščih Ministrstva za obrambo, so predvsem na območjih lokalnih skupnosti, ki jih Slovenska vojska ne uporablja. Nekatera so bila oddana v najem, ali pa so v postopkih primopredaje med Ministrstvom za obrambo in lokalno skupnostjo, so pa tudi takšna, ki  jih je Ministrstvo za obrambo opredelilo za prodajo.

Današnja akcija Slovenske vojske je namenjena vključevanju v vseslovensko akcijo ''Očistimo Slovenijo v enem dnevu''.

V prvih dveh urah zbiranja odpadkov pripadnice in pripadniki Slovenske vojske že zbrali več kot 1439 m³ smeti, ki so jih povečini tudi ločevali, skladno z navodili organizatorjev čistilne akcije.

Načelnik Generalštaba generalmajor mag. Alojz Šteiner je ob začetku akcije poudaril: »današnja akcija pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske je priložnost, da dosežemo dva temeljna cilja, ta pa sta pozitiven prispevek k vseslovenski akciji in ozaveščanje k ohranitvi okolja, ki je enkratna dobrina in je last tudi prihodnjih generacij«.