Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

23.10.2019

13. kontingent Slovenske vojske na misiji v Maliju v zadnjem mesecu delovanja

13. kontingent Slovenske vojske v mednarodni operaciji Evropske unije v Maliju od maja opravlja naloge v vadbenem centru za usposabljanje v Koulikoru in poveljstvu misije v Bamaku. Usposabljajo pripadnike malijskih obrambnih sil, prednostno z vsebinami, ki se nanašajo na pehotno taktiko, pehotno oborožitev, inženirstvo, medicino, zveze, mednarodno humanitarno pravo, mednarodno vojno pravo in voditeljstvo.

Pripadniki slovenskega vojaškega kontingenta tako opravljajo dolžnosti v poveljstvu namenske skupine za izobraževanje in usposabljanje (angl. Education and Training Task Force – ETTF) ter kot inštruktorji malijskih oboroženih sil znotraj podrejene mobilne mentorske skupine (angl. Mobile Training Task Force – MTTF) in kombiniranih mobilnih skupin za svetovanje in usposabljanje (angl. Combined Mobile Advisory and Training Teams – CMATT) pod poveljstvom misije.

Poslanstvo misije EUTM v četrtem mandatu, ki se odvija v letih 2018–2020, so svetovanje, usposabljanje, vojaško izobraževanje malijskih obrambnih sil, podpora združenim silam za boj proti terorizmu v regiji ter podpora pri uvajanju reform in izboljšanju zmogljivosti za obrambo ozemlja Republike Mali in zaščito prebivalstva.
Misija EUTM Mali, ki je bila ustanovljena 17. januarja 2013, je poleg drugih mednarodnih organizacij in malijskih oblasti eden izmed ključnih akterjev, ki prispevajo k implementaciji mirovnega procesa iz Alžira in vzpostavitvi varnega okolja v Maliju po izbruhu državljanske vojne leta 2012. Trenutno sestavo misije EUTM Mali zagotavlja 27 držav, skupaj približno 650 pripadnikov.