Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

01.12.2009

Trije meseci delovanja 20. kontingenta Slovenske vojske na Kosovu

Danes, 1. decembra, minevajo trije meseci, odkar je bojna skupina Sokol prevzela območje odgovornosti nad 800 kvadratnih kilometrov velikim območjem občin Klina in Istok na Kosovu. Od takrat pripadnice in pripadniki bojne skupine Sokol uspešno zagotavljajo in ohranjajo stabilnost na območju odgovornosti večnacionalnih sil Zahod, v sestavi katerih delujejo.

Med svojimi rednimi nalogami, ki so izvidovanje, patruljiranje in izvajanje sinhroniziranih patrulj s tujimi vojskami KFOR, je del bojne skupine Sokol septembra za en mesec prevzel varovanje vojaške baze Film City, v kateri je nastanjeno poveljstvo KFOR na Kosovu. Za korektno in profesionalno izvedene naloge so prejeli pohvalo poveljnika Večnacionalnih sil na Kosovu generala Markusa Bentlerja. V prvem tednu decembra se iz enomesečne naloge na severu Kosova vrne del pripadnikov bojne skupine Sokol, kjer varuje vojaško bazo Nothing Hill, patruljira in zagotavlja sile za hitro posredovanje na severu Kosova.

V sestavi bojne skupine Sokol delujejo tudi skupina za civilno-vojaško sodelovanje in inženirci, ki s svojim delom vzpostavljajo varnejše okolje v območju odgovornosti bojne skupine. Do danes je skupina izvedla popravila cest, mostu in javne razsvetljave, podarila šolske potrebščine, igrače in oblačila Rdečemu križu, vrtcem in zdravstvenim ustanovam v občinah Istok in Klina. 

Včeraj, 30. novembra, sta svojo trimesečno misijo končala oddelka vojaške policije in zdravstvene službe ROLE 1 in uspešno predala naloge svojim naslednikom. Glavne naloge vojaške policije so nadzor in kontrola vojaškega prometa, spremstvo in varovanje vojaških konvojev ter vzdrževanje reda in discipline v vojaški bazi Villaggio Italia. Ambulanta ROLE 1 nudi vojaško zdravstveno podporo enotam ravni bataljona, poleg tega pa je odgovorna za zagotavljanje higiensko-epidemioloških ukrepov in preventivnih ukrepov ter nudenje prve pomoči. V tem obdobju je zadolžena tudi za cepljenje pripadnic in pripadnikov 20. kontingenta SV proti sezonski in pandemski gripi.

V trimesečnem obdobju delovanja je 20. kontingent Slovenske vojske na Kosovu prejel številne pohvale za svoj profesionalen pristop do dela in izvedene naloge. Poveljnik 20. kontingenta polkovnik Klemen Medja sporoča, da pripadnice in pripadniki kontingenta svoje naloge še naprej opravljajo profesionalno.