Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

16.12.2013

Triglav vplul v pomorsko bazo v kraju Augusta na vzhodu Sicilije

V pomorsko bazo v kraju Augusta na vzhodu Sicilije je včeraj, v nedeljo, 15. decembra, ob 8.30 vplula večnamenska ladja Triglav 11 s kontingentom Slovenske vojske in se pridružila italijanskim silam v vojaški humanitarni operaciji Naše morje – Lampedusa.
V slovenskem kontingentu je 39 pripadnikov, poleg posadke ladje pa so med njimi še pripadnika vojaške policije in pripadniki medicinske oskrbe ter nacionalnega podpornega elementa, ki bodo logistično skrbeli za kontingent. Slednji so nameščeni v pomorski bazi v kraju Augusta na vzhodu Sicilije, od koder bo delovala tudi ladja Triglav. Slovenska vojska bo imela še častnika za povezavo na vojaški ladji italijanske mornarice.
V naslednjih dneh se bo kontingent pripravljal na prevzem nalog, konec prihodnjega tedna pa se načrtuje izplutje ladje na območje, ki je dodeljeno Triglavu in kjer bo kontingent izvajal nadzor v mednarodnih vodah zaradi krepitve pomorske varnosti in zagotavljanja reševanja tistih, ki potrebujejo pomoč. Območje, ki je dodeljeno ladji Triglav, je veliko približno 30 x 30 navtičnih milj, kar je približno 3100 kvadratnih kilometrov, in je vzhodno od obale Sicilije.
Slovenski kontingent bo v operaciji do konca januarja 2014, ko se bo ladja Triglav vrnila v matično pristanišče v Kopru.