Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

13.12.2013

Triglav na poti proti Siciliji

V četrtek, 12. decembra, je ob 23.15 večnamenska ladja Triglav 11 s kontingentom Slovenske vojske zapustila koprsko pristanišče in odplula na 700 navtičnih milj dolgo pot proti Siciliji, kjer se bo pridružila italijanskim silam v vojaški humanitarni operaciji Naše morje – Lampedusa. Pot jo bo vodila po Jadranskem morju in skozi Otrantska vrata v Jonsko morje, pri ekonomični hitrosti 12 vozlov pa bo v nedeljo, 15. decembra, v jutranjih urah vplula v pomorsko bazo v Augusti na vzhodu Sicilije.

Slovenski kontingent sestavlja 39 pripadnikov, poleg posadke ladje še dva pripadnika vojaške policije, dva pripadnika medicinske oskrbe in trije pripadniki nacionalnega podpornega elementa, ki bodo logistično skrbeli za kontingent. Ti bodo nameščeni v pomorski bazi v Augusti, od koder bo delovala tudi ladja Triglav. Na vojaški ladji italijanske mornarice pa bo imela Slovenska vojska tudi častnika za povezavo.

Slovenski kontingent bo v vojaški humanitarni operaciji, ki so jo italijanske pomorske sile začele 18. oktobra letos kot odgovor na reševanje problematike beguncev in tragične dogodke na območju okrog otoka Lampedusa in na njem, opravljal nadzor v mednarodnih vodah, s čimer bo pomagal izboljšati pomorsko varnost in možnosti za reševanje beguncev v stiski. Območje, ki je dodeljeno ladji Triglav, je vzhodno od obale Sicilije in veliko približno 30 x 30 navtičnih milj (približno 3100 kvadratnih kilometrov). Če bo na območju delovanja treba iz morja reševati ljudi, bo posadka na podlagi veljavne mednarodne zakonodaje in iz nje izhajajočih obvez to naredila po predpisanih postopkih.

Po mednarodni zakonodaji mora vsako plovilo skladno s Konvencijo o iskanju in reševanju na morju, Konvencijo o varstvu človeškega življenja na morju in Konvencijo Združenih narodov o pomorskem pravu zagotoviti pomoč osebam v stiski. Rešenim osebam bo posadka do predaje v varnem pristanišču ali na morju zagotovila nujno prvo pomoč ter opravila varnostne in sanitarne ukrepe na ladji. Predaja rešenih oseb je opredeljena v sporazumu med Republiko Slovenijo in Italijansko republiko, ki podrobno opredeljuje obveznosti države gostiteljice glede pravnih in administrativnih postopkov, povezanih z rešenimi osebami in nadaljnjimi postopki. 

Slovenski kontingent bo v operaciji deloval do konca januarja 2014, ko se ladja Triglav vrne v pristanišče v Kopru.

Fotografije: Jože Suhadolnik, Delo