Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

14.10.2010

Triglav krenil na pot proti Sloveniji

9. oktobra je Triglav krenil na pot po rekah in kanalih skozi notranjost Ruske federacije proti Črnemu morju. Pot skozi kontinentalni del Ruske federacije bo potekala približno tri tedne, v začetku novembra pa bo Triglav vplul v pristanišče Novorossysk v Črnem morju. Takrat se bodo na ladjo znova vkrcali pripadniki 430. mornariškega diviziona Slovenske vojske in 9. novembra na ladji slovesno dvignili slovensko zastavo. Na pot proti Sloveniji bodo krenili 12. novembra. Pluli bodo preko Črnega morja skozi Bospor v Marmarsko morje, nadalje skozi Dardanjele v Egejsko morje, na Kreti bodo imeli v Natovi bazi krajši postanek za obnovitev zalog, nadalje bodo pluli preko Jonskega morja in skozi Otrantska vrata vpluli v Jadransko morje. V koprsko pristanišče bo Triglav, v spremstvu hitre patruljne ladje Ankaran, vplul predvidoma v nedeljo, 21. novembra. Posadka pripadnikov Slovenske vojske je na večnamenski ladji Triglav že izvedla dvoinpolmesečno usposabljanje.

Ladja bo imela tri namene, in sicer vojaško-obrambni, zaščitno-reševalni in pedagoško-raziskovalni. Glavni namen uporabe ladje je vojaški, to je za obrambo slovenskega akvatorija in obalnega prostora. Ko bo dosežena njena polna operativnost, bo uporabljena tudi kot Natova zmogljivost. Večnamenskost ladje bo omogočala njeno uporabo pri nalogah zaščite in reševanja na morju in v priobalnem pasu slovenskega primorja. Ladja bo opremljena za iskanje in reševanje ponesrečencev na morju v vseh primerih in v vseh vremenskih pogojih, še posebej pa v primerih večjih pomorskih nesreč (na primer nesreč večjih turističnih ladij), ko je na varno treba prepeljati večje število ljudi. Oprema in zmogljivosti bodo omogočale sodelovanje pri čiščenju in zajezitvi večjih onesnaženj morja ter pomoč v primerih požarov na ladjah, saj bo ladja popolnoma opremljena za prevoz in postavljanje baraž, prevoza opreme in ekip za gašenje ter prevoz ponesrečenih na kopno. Na ladji bodo prakso, predvsem iz navigacije in ladijskega strojništva, lahko opravljali dijaki in študenti pomorstva.


Taktično-tehnične karakteristike nove ladje

• dolžina 49 metrov,
• širina 9,2 metra,
• ugrez 2,2 metra,
• izpodriv 375 ton,
• največja hitrost 27 vozlov.

Pogon ladje je sestavljen iz treh motorjev MTU serije 4000, vsak z 2880 kW, ki poganjajo preko reduktorjev tri propelerje, na premcu pa je vgrajen premični bočni propeler.

Ladja je oborožena s/z:
• topom AK-306 (šestcevni 30 mm top),
• dvema mitraljezoma 14,5 mm,
• protiladijskim raketnim sistemom šturm,
• protizračnimi raketami (strelsko mesto za protizračni sistem igla),
• protiraketno zaščito (protiraketne vabe PK-10).

Posadko ladje sestavljajo 4 častniki ter 20 podčastnikov in mornarjev.