Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

23.05.2016

Tokrat skupna zgodba nebesnih bojevnikov 173. ameriške in vezistov 1. slovenske brigade

Pripadniki Čete zvez 1. brigade (ČZV/1. BR) in vezisti 10. pehotnega polka (10. PEHP) so med 9. in 13. majem sodelovali na večnacionalnem usposabljanju operaterjev na radijskih napravah. V vojašnici Caserma Del Din v italijanski Vicenzi so ga izvedli pripadniki 173. zračno-desantne brigade Oboroženih sil Združenih držav Amerike (173. ABCT).

Namen usposabljanja operaterjev je bil izboljšati operativne zmogljivosti partneric Nata in komuniciranje na bojišču ter povečati medsebojno povezljivost držav ob uporabi taktičnih komunikacijskih sistemov in delovanju v bojnem okolju.

Tako so se pripadniki ČZV/1. BR skupaj s pripadniki 54. inženirskega bataljona (54th Brigade Engineer Battalion) praktično usposabljali na različnih radijskih napravah in sistemih (Single Channel Ground and Airborne Radio System – SINCGARS), vključno z usposabljanjem za bojiščno sledenje in vzpostavljanje taktičnih satelitskih komunikacij, pozabili pa niso niti na taktiko zvez in različne tehnike komuniciranja ter bonton komuniciranja.

»Usposabljanje je bila dobra izkušnja, tako tisto obnovitveno kot novo. Srečanja radiooperaterjev oziroma operaterjev na radijskih napravah omogoča poglobljeno razumevanje sodelovanja naših zaveznikov s preostalim svetom,« je povedal vodnik Rajko Maljuga iz ČZV/1. BR. »Vedno je koristno dobiti priložnost za delo z novo opremo, tako lahko vidimo, kako bi lahko izboljšali svoje komunikacije. To nam omogoča, da skupaj delujemo bolj usklajeno tudi na vajah in drugih usposabljanjih.«

Fotografije: Derek Lemieux, vodnik Janay Nutter, 173. ABCT.