Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

21.09.2016

Tekmovanje oddelkov LOG BR z mednarodno udeležbo

V torek, 20. septembra, je na širšem območju Vojašnice Petra Petriča v Kranju potekalo Tekmovanje oddelkov logistične brigade z mednarodno udeležbo.

Izurjenost oddelkov lahko preverjamo na različne načine. Ena izmed možnosti je  izvedba dobro načrtovanega tekmovanja, na katerem oddelke postavimo pred psihofizično oviro. Oddelki morajo pri njenem premagovanju pokazati svojo psihofizično pripravljenost in usposobljenost v splošnih in temeljnih vojaških veščinah, poveljujoči pa tudi obvladovanje voditeljskih veščin. Da je bilo tekmovanje, na katerem je moralo devet članov posameznega oddelka v čim krajšem času rešiti taktično nalogo, še zahtevnejše, je poskrbela zelo razgibana trasa.

Tekmovanja se je udeležilo sedem oddelkov, štirje iz Logistične brigade, ter oddelki logističnih brigad Hrvaške, Madžarske in Avstrijske vojske. Trasa, katere dolžina je znašala 17 kilometrov, je tekmovalce popeljala iz Vojašnice Petra Petriča do Zlatega polja, Struževa, Zabukovja, Sv. Jošta in Planice do Crngroba. Na trasi je bilo sedem delovnih in sedem kontrolnih točk. Na delovnih točkah so morali tekmovalci potiskati LKOV, oskrbeti ranjenega soborca, izmeriti azimut in razdaljo, vreči ročno bombo, vzpostaviti in preveriti zvezo s TOC, prečkati vodno oviro po vrvi ter opraviti oddelčno streljanje.

Največ vzdržljivosti, moči, iznajdljivosti in timskega duha je tokrat pokazal oddelek poveljstva Logistične brigade, ki je bil sestavljen iz pripadnikov poveljstva in Enote Vojašnice Petra Petriča (EVOJ). Zaradi, dejstva, da so bili slednji domačini in so dobro poznali teren, so nastopili izven konkurence. Zmaga je tako pripadla oddelku Vojaške zdravstvene enote, ki bo naslednji mesec zastopal Logistično brigado na Tekmovanju oddelkov Slovenske vojske. Na drugem in tretjem mestu sta tekmovanje končala oddelka Poveljstva za podporo (Hrvaška vojska) in 157. logističnega polka.

Rezultati tekmovanja oddelkov LOG BR z mednarodno udeležbo:
 
1. Vojaška zdravstvena enota
2. ZzP (Hrv)
3. 157. logistični polk
4. 1. LOGREG (Aut)
5. 670. logistični polk
6. LOGCEN (Mad)

Fotografije: višji vojaški uslužbenec XI. razreda Rajko Petek, OOJ