Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

04.05.2011

Tehnično nadgrajevanje bojnih vozil Slovenske vojske v Afganistanu

Trije pripadniki oddelka Inženiring, ki deluje v sestavi Poveljstva za podporo, so aprila odpotovali v vojaško bazo Camp Stone na zahodu Afganistana, kjer z nadgradnjo oborožitve in radiotelekomunikacijske opreme opremljajo lahka kolesna oklepna vozila 4 × 4 hummer (LKOV 4 x 4 hummer). Nadgradnje so v oddelku Inženiring pripravljali od decembra lani, vsi potrebni elementi pa so bili izdelani v delavnici 157. logističnega bataljona v Vojašnici Franca Rozmana Staneta v Ljubljani. Posebnost pri tem je tudi, da so bila vozila v Afganistan dobavljena neposredno od ameriškega proizvajalca.
V sodelovanju s pripadniki 5. obveščevalno-izvidniškega bataljona pa s specialno elektronsko opremo poleg LKOV 4 x 4 hummer opremljajo tudi srednja kolesna oklepna vozila 8 × 8 svarun. Z novo tehnično nadgradnjo bodo vozila Slovenske vojske uporabnejša za opravljanje vsakodnevnih nalog v Afganistanu.
Naloge bodo končali predvidoma do konca maja.

Med montažo orožja na LKOV 4x4 Hummer.

Skupinska fotografija s poveljnikom 15. slovenskega kontingenta Isaf v Afganistanu polkovnikom Dobranom Božičem ob predaji prvega vozila.