Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

01.10.2014

Tečaj vojaškega gorništva v sklepni fazi

Poletni del tečaja vojaškega gorništva, ki se je začel v ponedeljek, 15. septembra, se počasi bliža koncu. V prvih dveh tednih so tečajniki – poleg pripadnikov Slovenske vojske se ga udeležujejo še predstavniki sedmih držav – uspešno osvojili osnovne vojaške gorniške veščine, ki so jih pod vodstvom inštruktorjev iz Večnacionalnega centra odličnosti za gorsko bojevanje (VCOGB) sprva urili v plezališčih, nato pa so se podali še v gore. Tretji in hkrati zadnji teden, namenjen evalvaciji pridobljenih znanja in veščin, pa so začeli z vzponom na Triglav.


Posebnost tokratnega tečaja je poleg pestre mednarodne udeležbe tudi dejstvo, da gre za zadnji tečaj v organizaciji VCOGB v sedanji obliki. Center se namreč bliža akreditaciji za Natov Center odličnosti za gorsko bojevanje (Nato Mountain Warfare Centre of Excelence – NATO MW COE), zaradi česar lahko v prihodnje pričakujemo še večjo mednarodno udeležbo.
Tečaj se bo končal v petek, 3. oktobra, s kratko slovesnostjo, na kateri bo poveljnik VCOGB uspešnim tečajnikom podelil priznanja.

Fotografije: štabni vodnik Rudi Komac in vodnik Miha Rakar, VCOGB