Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

16.04.2019

Tankisti uspešno zaključili vajo Allied Spirit X

Pripadniki 45. centra goseničnih bojnih vozil 157. logističnega polka Logistične brigade so uspešno zaključili sodelovanje na mednarodni vojaški vaji Allied Spirit X, ki je potekala v Večnacionalnem centru za ugotavljanje pripravljenosti (JMRC) v nemškem Hohenfelsu.

V glavnem delu vaje so pripadniki Tankovskega voda 45. centra goseničnih bojnih vozil (45. CGBV) 157. logističnega polka, ki so na vaji sodelovali s štirimi tanki M-84 in pripadajočo logistično podporo, uspešno delovali v okviru oklepno mehanizirane čete. Omenjena četa je iz obrambnih aktivnosti hitro in odločno prešla v protinapad proti napredujočemu nasprotniku in uspešno izvedla preboj nasprotnikove črte na enem mestu in s tem omogočila prodor slabše oklepljenim mehaniziranim enotam v zaledni razpored nasprotnika. Na nasprotni strani so slovenske tanke pričakale  nemške in ameriške oklepne enote z najmodernejšimi tanki Abrams in Leopard 2. Presenečenje in izkušnje slovenskih tankovskih posadk sta omogočila uspeh preboja po katerem je slovenski tank vodil preostanek enote praktično do izhodiščnih položajev nasprotnika. Enota je imela možnost napada na poveljstvo, logistično bazo in helikoptersko bazo v zaledju nasprotnika. Preostanek enote je bil zaustavljen in vrnjen na obrambne položaje. Scenarij hitrega in koncentriranega preboja je bil v  naslednjih dneh uporabljen še dvakrat na drugem delu bojne linije. Nasprotnik se je pri tem hitro učil iz izkušenj in pričel bolj učinkovito uporabljati izvidniške enote in bojne helikopterje AH – 64 Apache.

Po končani vaji se je enota vrnila v bazo, kjer je sledila demontaža sistema MILES in pranje vozil. V teku so zaključne analize, medtem ko se pripadniki v domovino vračajo v sredo, 17. aprila.

Fotografije: por Uroš Perovšek, 157. LOGP