Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

03.10.2018

Tankisti Slovenske vojske tekmovali v Gašincih

V času od 28. septembra do 2. oktobra je na vojaškem poligonu Gašinci v Republiki Hrvaški, v organizaciji Oklepno-mehanizirane brigade Hrvaških oboroženih sil, potekalo tekmovanje tankovskih in oklepno-mehaniziranih posadk.

Na tekmovanju so z dvema tankovskima posadkama s tankoma M-84 nastopili pripadniki 45. centra goseničnih bojnih vozil Slovenske vojske. Tekmovanje tankovskih posadk je potekalo dva dneva, po razporedu, ki je bil določen z žrebom. Čas pred tekmovanjem je bil namenjen spoznavanju vojaškega poligona Gašinci ter še zadnji pripravi tehnike in moštva pred nastopom.

Tekmovanje je bilo zelo dinamično, saj so morale posadke v najkrajšem možnem času premagati poligon, na katerem so bile določene delovne točke, na katerih so se  preverjale naslednje tankovske veščine: taktična in spretnostna vožnja, zapuščanje tanka skozi zasilni izhod, razstavljanje/sestavljanje sovprežnega mitraljeza,  zamenjava členka gosenice, popolnitev tanka s strelivom in streljanje s sovprežnim mitraljezom na cilje na različnih razdaljah. Slovenski posadki sta nastopili dobro,  uspešno prevozili poligon in opravili z vsemi delovnimi točkami. Osvojili sta sedmo in deveto mesto. Podelitve priznanj najboljšim posadkam tokratnega tekmovanja sta se udeležila tudi načelnik Štaba GŠSV brigadir Milan Žurman in poveljnik 45. CGBV major Jure Ferbežar.

Fotografije: poročnik Miran Kunstelj, 45. CGBV