Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

07.10.2019

Tankisti Slovenske vojske tekmovali v Gašincih

Od ponedeljka, 30. septembra, do četrtka, 3. oktobra, je na vojaškem poligonu Gašinci v Republiki Hrvaški, v organizaciji oklepno-mehanizirane brigade hrvaških oboroženih sil, potekalo tekmovanje tankovskih in oklepno-mehaniziranih posadk.

Tekmovanje tankovskih posadk je potekalo dva dneva, po razporedu, ki je bil določen z žrebom. Čas pred tekmovanjem je bil namenjen spoznavanju vojaškega poligona Gašinci ter še zadnji pripravi tehnike in moštva pred nastopom. Cilj tekmovanja je bil preveriti vse sodelujoče v izvajanju taktičnih in tehničnih postopkov oklepnih enot, vključno z bojnim streljanjem z mitraljezom, ter s tem izmenjati izkušnje z ostalimi pripadniki oboroženih sil. Sodelovalo je devet tankovskih posadk oboroženih sil Hrvaške in Slovenske vojske. Slednjo so zastopali pripadniki 45. centra goseničnih bojnih vozil (45. CGBV) z dvema tankovskima posadkama in pripadniki voda za vzdrževanje, katerih naloga je bila vzdrževanje materialno-tehničnih sredstev, hitra popravila in nadzor nad pravilnim delovanjem tankov M-84. Letošnje tekmovanje so si prišli ogledat tudi predstavniki Bosne in Hercegovine ter Madžarske, katerih namen se je udeležiti tekmovanja v naslednjem letu.

Tekmovanje je bilo zelo dinamično, saj so morale posadke v najkrajšem možnem času premagati poligon, na katerem so bile določene delovne točke, na katerih so se  preverjale naslednje tankovske veščine: priprava posadke in tanka za boj, spretnostna vožnja skozi naravne in umetne ovire, evakuacija članov posadke skozi zasilni izhod, hitrostna menjava členka gosenice, popolnitev tanka s strelivom ter streljanje na tarče z mitraljezom. Slovenski posadki sta nastopili dobro, uspešno prevozili poligon in opravili z vsemi delovnimi točkami. Imeli so nekaj smole z žrebom, saj je naša najboljša posadka nastopila drugi dan (v noči pred tem je dež močno namočil poligon, kar je posadke drugega dne avtomatično oddaljilo od zmagovalnih stopničk) in dosegla najboljši čas dneva, ki je zadoščal za 4. mesto. Druga posadka je tekmovanje končala na 8. mestu. Podelitve priznanj najboljšim posadkam tokratnega tekmovanja so se udeležili tudi poveljnik poveljstva sil Slovenske vojske brigadir Milan Žurman ter poveljnika 157. LOGP in 45. CGBV podpolkovnik Igor Veršnik in major Jure Ferbežar.

Fotografije: pripadniki 45. CGBV in 157. LOGP