Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

15.06.2016

Tankisti Slovenske vojske se v Nemčiji pospešeno pripravljajo na sodelovanje v vaji Swift Response 16

V Večnacionalnem centru za ugotavljanje pripravljenosti (JMRC) v nemškem Hohenfelsu se nahaja glavnina pripadnikov 45. centra goseničnih bojnih vozil Slovenske vojske, ki bodo med 17. in 23. junijem sodelovali na mednarodni vojaški vaji Swift Response 16.

Vaja Swift Response 16 je podvaja večje vaje Anakonda 16, ki se trenutno odvija na Poljskem in je ena od premiernih vojaških vaj kriznega odzivanja mednarodnih sil v zraku in poteka na Poljskem in v Nemčiji med 27. majem in 24. junijem. Vaja je sestavljena iz dveh faz: prva poteka na Poljskem, druga pa na ozemlju Večnacionalnega centra za ugotavljanje pripravljenosti v nemškem Hohenfelsu ter poligonu ameriške vojske v nemškem Grafenwoehrju, kjer bo sodeloval tudi tankovski vod 45. centra goseničnih bojnih vozil Slovenske vojske. 

Pripadniki tankovskega voda se trenutno pospešeno pripravljajo na vajo. Izvajajo načrtovanje, zamenjali so tankovski motor, vzdržujejo tanke in menjujejo gosenice, medtem ko so na tanke namestili laserski trenažni sistem MILES. Potekalo je tudi urjenje skupnega napada tankov Slovenske vojske in oklepnih transporterjev ameriške vojske s ciljem preboja nasprotnikove bojne črte ter hitri prodor proti mestu padalskega desanta. Tankovski vod Slovenske vojske, ki ima trenutno nalogo, da ostane neopažen, bo v vaji aktivno sodeloval od 17. junija dalje.

Fotografije: poročnik Uroš Perovšek, 157. logistični polk