Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

04.04.2019

Tankisti Logistične brigade na vaji Allied Spirit X v nemškem Hohenfelsu

Pripadniki 45. centra goseničnih bojnih vozil 157. logističnega polka Logistične brigade sodelujejo na mednarodni vojaški vaji Allied Spirit X, ki poteka v Večnacionalnem centru za ugotavljanje pripravljenosti (JMRC) v nemškem Hohenfelsu.

Poleg Tankovskega voda 45. centra goseničnih bojnih vozil (45. CGBV) 157. logističnega polka, ki na vaji sodeluje s štirimi tanki M-84 in pripadajočo logistično podporo, na vaji sodelujejo pripadniki iz petnajstih partnerskih držav (Danske, Finske, Nemčije, Izraela, Italije, Litve, Moldavije, Nizozemske, Poljske, Slovaške, Španije, Švedske, Turčije, ZDA in Velike Britanije). Na vaji, ki se je pričela 30. marca, in bo potekala do 17. aprila, tako sodeluje skoraj 6000 pripadnikov zavezniških oboroženih sil. Cilj udeležbe na vaji je dvigniti nivo usposobljenosti voda oklepnih enot Slovenske vojske za delovanje v celotnem spektru bojnega delovanja z enotami zavezništva. Primarni vadbenec na vaji je nemška 21. oklepna brigada. Fokus vaje je na defenzivnih nalogah, ki bodo pripravile zavezniške sile za delovanje v okviru združene bojne skupine.

Vaja je trenutno v fazi priprav. Pripadniki 45. CGBV pospešeno pripravljajo tanke za uporabo na bojišču. V okviru te naloge se izvaja zamenjava in popravilo manjših sklopov, tehnični pregledi in servisi. V okviru priprav so se udeležili skupne predstavitve vseh udeležencev vaje.

Fotografije: por Uroš Perovšek, 157. LOGP