Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

13.05.2016

Tanki Slovenske vojske tekmovali na tankovskem tekmovanju v Nemčiji

Med 10. in 12. majem je na poligonu ameriške vojske v nemškem Grafenwoehrju v organizaciji ameriških in nemških oboroženih sil potekalo tankovsko tekmovanje, na katerem so sodelovale zavezniške oborožene sile šestih držav.

Poleg pripadnikov Slovenske vojske (45. center goseničnih bojnih vozil), ki so na tekmovanju sodelovali s tremi tanki, so tekmovali tudi pripadniki oboroženih sil Danske, Nemčije, Italije, Poljske in Združenih držav Amerike. Na delu so bili tanki Leopard 2A5 (Danska in Poljska), Leopard 2A6 (Nemčija), Ariete (Italija), M1A2 SEP (ZDA) in M-84 (Slovenska vojska). Pripadniki Slovenske vojske so se po besedah vpletenih odlično izkazali v večini zadanih nalog. Končnega vrstnega reda organizatorji niso objavili, kar ni toliko pomembno kot so pomembne izkušnje, ki so jih pridobili pripadniki Slovenske vojske s sodelovanjem na tekmovanju.

Tankovska preizkušnja Močna Evropa (Strong Europe Tank Challenge) je potekala v Združenem večnacionalnem centru za usposabljanje (JMTC – Joint Multinational Training Command) v Grafenwoehrju. Na tekmovanju so ocenjevali delovanje v operacijah napada in obrambe, identifikacijo vozila, orientacijo in številne druge naloge. Zadnji dan tekmovanja so si tekmovanje v živo ogledali vabljeni pripadniki gostujočih držav. Slovensko vojsko sta predstavljala obrambni ataše v Nemčiji polkovnik Zlatko Vehovar in poveljnik Logistične brigade brigadir Milan Žurman.

Fotografije: praporščak Franjo Cesar, LOG BR

Tekmovanje je potekalo na poligonu ameriške vojske v nemškem Grafenwoehrju.

Pripadniki 45. centra goseničnih bojnih vozil ...

... pred pričetkom tekmovanja zadnjega dne.

Ena od preizkušenj je bilo streljanje.

Poveljnik tankovskega voda poročnik Jernej Starič v pogovoru s poveljnikom Logistične brigade brigadirjem Milanom Žurmanom.

V treh dneh, ...

... kar je potekalo tekmovanje ...

... so se vsi najedli prahu.

Tanki Slovenske vojske M-84.

Nalog, ...

... ki so jih morali opraviti na tekmovanju, ...

... je bilo veliko.