Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

09.07.2018

Takojšnje odzivne sile Slovenske vojske prestregle ubežnika v slovenskem zračnem prostoru

V četrtek, 5. julija, sta 16. center za nadzor in kontrolo zračnega prostora Republike Slovenije in 152. letalska eskadrilja, v sodelovanju z Operativnim centrom Slovenske vojske in Združenim zračnim operativnim centrom, v španskem Torrejonu izvedla vajo izvajanja zaščite zračnega prostora Republike Slovenije (Air Policing). Cilj vaje je bil urjenje postopkov vseh subjektov v sestavi nacionalnega in Natovega integriranega sistema nadzora in kontrole zračnega prostora ter zaščito zračnega prostora Republike Slovenije.

Poudarek vaje je bil na odkrivanju, prestrezanju in preusmeritvi ubežnika, primopredaji oz. prenosu odgovornosti za interveniranje iz Nata na nacionalno in v zaključku izvedbi prisilnega pristanka ubežnika na interventno letališče.
Letalo Slovenske vojske Pilatus PC-9 M Hudournik je simuliralo civilno letalo na letu z letališča Cerklje ob Krki na Dunaj. Takoj po vzletu je Služba območne kontrole zračnega prometa izgubila zvezo z letalom, ki je kmalu za tem brez odobritve spremenilo predvideno načrtovano pot in odletelo v smer proti Madžarski.

Letalo je tako večkrat kršilo Natove predpise in nacionalno zakonodajo, na podlagi česar je bilo s strani nacionalnega vladnega pooblaščenca, ministra za obrambo Republike Slovenije, razglašeno kot ubežnik. Ubežno letalo sta v sklopu skupnega Natovega integriranega sistema nadzora in kontrole zračnega prostora prestregli letali madžarskih takojšnjih odzivnih sil JAS-39 Gripen. Izvedena je bila vizualna identifikacija in preusmeritev ubežnika nazaj v slovenski zračni prostor.

V drugem delu vaje so madžarski prestrezniki spremljali ubežnika nazaj v slovenski zračni prostor, kjer je prestrezanje nad ubežnikom z izvedbo primopredaje tarče prevzelo letalo PC-9M slovenskih takojšnjih odzivnih sil. Kljub vizualni komunikaciji med vojaškim in civilnim pilotom le-ta ni upošteval navodil, zaradi česar je slovenski pooblaščenec ukazal izvedbo prisilnega pristanka ubežnika na letališče Cerklje ob Krki.

Uspešno izvedena vaja je potrdila visoko stopnjo strokovnosti in usposobljenost udeležencev ter visoko raven sodelovanja Slovenske vojske s Službo območne kontrole zračnega prometa Republike Slovenije, Združenim zračnim operativnim centrom v Torrejonu ter madžarskim centrom za nadzor in kontrolo zračnega prostora v  Veszpremu.