Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

09.09.2010

Svetovni dan preprečevanja samomora - 10. september 2010

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in Mednarodno združenje za preprečevanje samomora (IASP) sta leta 2003 razglasili 10. september za svetovni dan preprečevanja samomora. Tako se ta dan po vsem svetu vrstijo različni dogodki z namenom, da se ozavesti širšo javnost o problemu in predvsem pomenu preprečevanja samomorilnega vedenja.
 
Vsako leto na svetu zaradi samomora umre okoli milijon ljudi, poskusov pa naj bi bilo po ocenah celo med 20 in 50 milijonov. Slovenija se še vedno uvršča v sam svetovni vrh po storjenih samomorih na število prebivalcev.

Letošnji svetovni dan preprečevanja samomora poteka pod geslom Mnogo obrazov, mnogo krajev: Preprečevanje samomora po vsem svetu. V različnih delih sveta obstajajo značilne razlike v načinu in okoliščinah storitve samomora. Občutek povezanosti je zelo pomemben za duševno zdravje ljudi. Verjamemo, da delo v skupnosti z namenom boljše povezanosti, s pretokom informacij, strokovnim delom in časom, ki ga namenjamo drug drugemu, pomaga vsem tistim, ki potrebujejo pomoč, so obupani in razmišljajo o samomoru. 

Slovenija bo svetovni dan obeležila z dogodkom v Cankarjevem domu z naslovom Podoba samomora v javnosti, ki bo posvečen odgovornemu poročanju o tematiki in vlogi, ki jo pri tem nosijo mediji, novinarji, oglaševalci, umetniki in drugi ustvarjalci javnega mnenja.

Tudi Slovenska vojska se srečuje s problemom samomora, saj sta v letu 2009 kar dva pripadnika storila samomor. Vsak samomor je tragično dejanje, ki je le viden del ledene gore, v kateri se skrivajo različni drugi problemi. Svojcem, najbližjim, pa tudi vsem tistim, ki so bili na kakršenkoli način v odnosu z umrlim, ostanejo neodgovorjena vprašanja in bolečina. Nastane praznina ob izgubi otroka, očeta, mame, moža, žene, brata, sestre, prijatelja, sodelavca itd.

V Slovenski vojski se zavedamo, da je samomor zapleten pojav, ki zahteva celosten pristop s ciljem preprečevanja in zmanjševanja števila teh dejanj. Pričakovati, da bomo samomor izkoreninili, je nemogoče, vendar pa je zastavljen cilj po zmanjševanju oziroma omejitvi samomorov dosegljiv. Zavedati se moramo, da tudi vsak posameznik nosi odgovornost za svoje dobro duševno zdravje in za učinkovito delovanje na delovnem mestu. S pozitivnim vzdušjem v vsakdanjih situacijah ustvarjamo prostor in čas za človeško toplino, sočustvovanje, rast pozitivne samopodobe in osebne rasti.

Mednarodno združenje za preprečevanje samomora (IASP) letos začenja novo aktivnost Prižgi svečo na svetovni dan preprečevanja samomorov, v kateri lahko sodeluje vsak posameznik. Če želite izraziti vašo podporo k preprečevanju samomorilnosti, se želite spomniti ljubljene osebe, prijatelja ali sodelavca, ki ste ga izgubili, in za vse tiste, ki ste ostali sami z bolečino, vas vabimo, da prižgete svečo ob oknu v petek, 10. septembra 2010, ob 20. uri.

Vikariat bo na ta dan daroval maše za vse pripadnike Slovenske vojske, ki so storili samomor, in za vse, ki so v stiski, ter za tiste, ki ostajajo sami v bolečini in z vprašanjem zakaj, pa tudi za svetlejšo in bolj optimistično prihodnost.

Za vse tiste, ki ste v stiski in morda razmišljate o samomoru, za svojce, prijatelje in sodelavce, ki ne najdete tolažbe in odgovorov na vprašanja, vas vabimo, da poiščete pomoč pri strokovnjakih znotraj Slovenske vojske (psihologih, zakonski in družinski terapevtki, zaposlenih v vikariatu) ali pri zunanjih institucijah:
01/520 99 00, Klic v duševni stiski (med 19. in 7. uro zjutraj)
01/587 49 00, Psihiatrična klinika Ljubljana, Enota za krizne intervencije, Zaloška cesta 29, Ljubljana
080 116 123, Zaupni telefon Samarijan in Sopotnik (24h/dan, klici brezplačni)
01/252 29 50, Posvet – center za psihološko svetovanje, Mestni trg 8, Ljubljana (med 12. in 19. uro)
01/420 52 60, Društvo Hospic, Območni odbor Ljubljana, Dolenjska cesta 22, 1000 Ljubljana
02/252 55 70, Društvo Hospic, Območni odbor Maribor, Partizanska cesta 12, 2000 Maribor
07/338 27 21, 031/850 313, Center za pomoč ljudem v stiski, Ulica Slavka Gruma 34, 8000 Novo mesto