Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

30.05.2013

Svetovalna skupina SVNKON 19 Isaf intenzivno usposablja pripadnike afganistanske vojske

Svetovalna skupina SVNKON 19 Isaf od začetka maja v bazi afganistanske vojske Sayar tedensko izvaja tečaje iz vojaških veščin in znanja, na njih pa sodelujejo pripadniki 2. kandaka 206. brigade afganistanske nacionalne vojske. Svetovalci in njihovi varuhi iz voda za bojno podporo so med usposabljanjem nastanjeni v italijanskem delu baze in vsak dan odhajajo »čez ograjo« na svetovanje.
Prvi tečaj je potekal med 6. in 9. majem, ko je svetovalna skupina SVNKON 19 Isaf izvedla tečaj uporabe minometa 82 mm M69A. Tečaj je potekal po načelu »Train the Trainers«, saj je bil njegov namen usposobiti afganistanske podčastnike in vojake za samostojno izvajanje osnovnega usposabljanja na minometih, ki jih je Slovenija že pred leti podarila Afganistanu. Tečaja se je udeležilo deset pripadnikov minometne čete 2. kandaka, ki so pod nadzorom in strokovnim vodenjem svetovalne skupine tečaj uspešno končali.


16. maja se je končal štiridnevni tečaj topografije, na njem pa so tečajniki obnovili in dopolnili znanje, pridobljeno v obdobju delovanja pripadnikov SVNKON 18 Isaf.
Četrti majski teden se je nadaljeval s tečajem iz osnov tehničnega vzdrževanja na prvi stopnji. Pri usposabljanju sta poleg svetovalca sodelovala tudi pripadnika NPE, mehanik za vozila in orožar. Tečaj je obsegal osnovno vzdrževanje na treh različnih sklopih, in sicer osnovno vzdrževanje na vozilih (ford ranger in HMMWV), na oborožitvi M16  ter sredstvih zvez (PRC 1077 HH 7700). V okviru tečaja smo popravili vozilo ford ranger in dve avtomatski puški M16. Pripadniki afganistanske nacionalne vojske se zavedajo pomembnosti vzdrževanja tehnike in so pokazali veliko zanimanje za tečaj, saj se ga je udeležilo 22 pripadnikov 2. kandaka. Po končanem tečaju so mehaniki NPE usposobili tudi nedelujoč MM 82 mm M69A, dve avtomatski puški M-16 in PKT. Minomet bodo lahko pripadniki kandaka uporabili na nadaljevalnem tečaju iz uporabe minometa  v bližnji prihodnosti.
Zadnji teden maja se je končal z vezističnim tečajem, na katerem so se uporabniki seznanili z delovanjem radijskih naprav in pravili komuniciranja. 15 pripadnikov afganistanske nacionalne vojske je kljub pomanjkanju radijske opreme ob spodbudnih besedah glavnega podčastnika 2. kandaka pokazalo veliko zanimanje za pridobivanje znanja.


Udeleženci tečajev so ob navzočnosti poveljnika 2. kandaka od vodje vojaške svetovalne skupine in vodij tečajev ponosno dobili listine o udeležbi na tečajih.