Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

25.09.2009

Svarun v prvih mesecih z odličnimi rezultati

Pripadnice in pripadniki Slovenske vojske so na vadišču Bač predstavili rezultate usposabljanj, ki so jih v prvih treh mesecih dosegli s srednjekolesnimi oklepnimi vozili (SKOV) 8 × 8. Po uspešno izvedenih usposabljanjih posameznikov (namerilcev, voznikov in vezistov) nadaljujejo usposabljanje posadk. Težišče usposabljanj je na terenskem urjenju v različnih pogojih delovanja. Po prvih treh mesecih so pripadnice in pripadniki izrazili zadovoljstvo z novo zmogljivostjo, ki so jo poimenovali Svarun. Postopek izbire imena je potekal v 74. motoriziranem bataljonu, ki je tudi uporabnik te vojaške zmogljivosti. Izbira imena je potekala med 10. julijem in 10. septembrom. V tem času so v enoti pripravili nabor možnih imen za poimenovanje, največ glasov je prejelo ime Svarun. Od 25. septembra se bo tako v Slovenski vojski za SKOV 8 × 8 uporabljalo ime Svarun.

Svarun, slovensko ime za Svaroga, izvira iz slovanske mitologije ter predstavlja poganskega boga, ki je bil stvarnik sveta in prvi bog sonca. Ime Svarun je bilo omenjeno tudi v zgodovinskem romanu Pod svobodnim soncem slovenskega pisatelja Frana Saleškega Finžgarja. Ta naj bi v 6. stoletju našega štetja popeljal Slovane v boj proti Bizantincem. Partizansko ime Svarun je nosil tudi slovenski general Rudolf Hribernik, ki je bil eden izmed prvih poveljnikov Teritorialne obrambe Republike Slovenije.

Zmogljivosti Svaruna so si včeraj, 24. septembra, na vadišču Bač pri Pivki ogledali člani poveljniške strukture Slovenske vojske. Poveljnik bataljona podpolkovnik mag. Igor Cebek je bil zadovoljen z doseženimi rezultati. Poudaril je: »Največji dosežek prvih treh mesecev usposabljanja je viden ob zadovoljstvu pripadnic in pripadnikov bataljona z novo zmogljivostjo, s katero je enota močnejša in varnejša pri izvajanju najzahtevnejših vojaških nalog.« Kot velik uspeh je ocenil, da v prvih treh mesecih pri usposabljanju ni bil nihče poškodovan, prav tako ni prišlo do okvar in poškodb na Svarunu.

Predstavitve se je udeležil tudi načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor mag. Alojz Šteiner. Ob tej priložnosti so pripadnice in pripadniki 74. motoriziranega bataljona poveljnike seznanili s presekom stanja popolnjenosti in usposobljenosti enote ter izvedli bojno streljanje z vozili.

Danes, 25. septembra, je potekala predstavitev Svaruna za predstavnike medijev.

Foto: desetnik Emil Jalovec, GŠSV

Flash is required!