Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

30.01.2009

Študentje obramboslovja na vaji SOKOL II v Nemčiji

Sedem študentk in študentov Fakultete za družbene vede, smer obramboslovje, med 27. januarjem in 1. februarjem sodeluje na vaji lahke bataljonske bojne skupine (LBBSk) SOKOL II v Hohenfelsu v Nemčiji.  Namen njihove udeležbe je spoznavanje temeljnih vojaških vsebin v operacijah kriznega odzivanja in seznanitev z delovanjem enot v večnacionalnem okolju.

V tem času pripadniki LBBSk, ki bodo februarja napoteni na Kosovo, urijo na vodni ravni postopke v operacijah kriznega odzivanja – delo na kontrolni točki, pregledi oseb, vozil, konvoji, preiskava hiše, vpad v objekt, ravnanje z neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, prehodi skozi minsko polje ipd. Študentje sodelujejo kot zunanji opazovalci, ki jim vodstvo vaje poskuša omogočiti, da čim več izkusijo ter se čim aktivneje udeležujejo urjenj.

Študente, ki so se vaje udeležili, spremlja dr. Klemen Grošelj. Nastanjeni so v bazi FOB (Forvard Observation Base) skupaj s pripadnicami in pripadniki LBBSk. Po pripovedovanju inštruktorjev so za pridobivanje novih praktičnih vojaških izkušenj visoko motivirani.