Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

31.05.2011

Sprejem v Predsedniški palači ob dnevu mirovnih operacij OZN

V ponedeljek, 30. maja, je predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil dr. Danilo Türk v Predsedniški palači priredil sprejem ob svetovnem dnevu pripadnikov mirovnih misij Organizacij združenih narodov ter vseh misij, ki potekajo s soglasjem OZN. Udeležili so se ga ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič, ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar, načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor mag. Alojz Šteiner ter pripadniki Slovenske vojske, Policije in civilnih struktur v mirovnih operacijah in misijah.
Predsednik republike je v svojem nagovoru poudaril velik pomen raznovrstnega prizadevanja za mir ter se zahvalil za profesionalno udeležbo pripadnikov Slovenske vojske v mirovnih silah ter izpostavil nujnost krepitve policijske in civilne komponente pri prispevanju k mednarodnem miru in varnosti.
OZN je s posebno resolucijo leta 2009 29. maj razglasil za mednarodni dan pripadnikov mirovnih operacij ZN (angl. International Day of United Nations Peacekeepers). Na ta dan je Varnostni svet leta 1948 ustanovil prvo mirovno operacijo ZN – UNTSO (UN Truce Supervision Organization), z namenom nadzirati arabsko-izraelski konflikt v Palestini. Operacija traja še danes, v njej pa od leta 1998 kot vojaški opazovalci redno sodelujejo tudi pripadniki Slovenske vojske.


Fotografije: štabni vodnik Tomaž Harle, GŠSV