Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

24.06.2010

Spoštovane pripadnice in pripadniki Slovenske vojske!

Letos mineva 19 let odkar smo Slovenke in Slovenci stopili na pot samostojnosti in tako uresničili svoje dolgoletne sanje. Pot do samostojnosti ni bila lahka, vendar smo jo premagali s kolektivnim duhom in srčno željo po neodvisnosti.
Slovenska vojska oziroma takratna Teritorialna obramba je odigrala ključno vlogo pri graditvi nove države in dokazala, da se lahko kljub majhnosti in omejenim zmogljivostim uspešno zoperstavi številčnejšim in bolje opremljenim vojskam. V prizadevanjih za osamosvojitev sta bili odločilni enotnost in samozavest Slovencev in slovenskih oboroženih sil. Slovenijo sta pripeljali najprej do osamosvojitve, kasneje pa sta pripomogli, da je v zelo kratkem času dosegla zelo pomembne mejnike.

Leta 1991 so slovenski fantje prvič v zaprisegli lastni vojski. Od maja 1997, ko so se slovenski vojaki prvič odpravili na operacijo v podporo miru, le ti dokazujejo svojo kredibilnost in profesionalnost tudi v mednarodnem okolju.
Ob vstopu Slovenije v Severnoatlantsko zavezništvo in Evropsko unijo leta 2004 je Slovenska vojska dobila priložnost oblikovati skupno prihodnost ter sodelovati pri zagotavljanju lastne in mednarodne varnosti. S sodelovanjem v mednarodnih operacijah in misijah ter evroatlantskih strukturah smo se šest let dokazovali in se kalili v enakovredno partnerico bolj izkušenim državam z daljšo tradicijo. Priznanje za naša prizadevanja smo prejeli februarja letos s podpisom deklaracije o integriranosti Slovenske vojske v Nato. Podpis deklaracije o zaključku programa integracije pomeni, da je Slovenska vojska tudi formalno izpolnila pogoje za integrirano delovanje v Zavezništvu.

Za to, spoštovane pripadnice in pripadniki Slovenske vojske, se vam iskreno zahvaljujem in vam   ob dnevu državnosti iskreno čestitam ter želim, da ga preživite v družbi svojih najdražjih.

Prepričan sem, da boste svoje naloge doma in v okviru mednarodnih operacij in misij še naprej tako zavzeto opravljali, bili vzgled in ponos domovini ter dokazovali, da znate in zmorete.

Načelnik Generalštaba SV generalmajor mag. Alojz Šteiner