Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

20.07.2011

Športniki Slovenske vojske na 5. svetovnih vojaških igrah v Braziliji

Večina udeleženih športnikov Slovenske vojske je na prizorišče 5. svetovnih vojaških iger v brazilski Rio de Janeiro prišla 15. julija. Slovesnost ob odprtju na stadionu Joao de Havelange se je začela z mimohodom tekmovalcev 111 držav udeleženk, nadaljevala z govorom predsednika Mednarodnega sveta za vojaški šport (Conseil International du Sport Militaire – CISM) polkovnika Hamada Malbouma Kalkabe, igre pa je pred polnim stadionom uradno odprla predsednica Brazilije Dilma Ruseff.

Na igrah sta kot uradna predstavnika CISM aktivno vključena tudi brigadir mag. Bojan Pograjc in podpolkovnica dr. Suzana Tkavc, ki opravlja delo direktorice za šport na sedežu CISM v Bruslju.

Prvi dan iger so nastopili trije slovenski predstavniki, in sicer desetnik Zvonko Blatnik je nastopil v maratonu, ki je potekal v okviru mednarodnega mestnega maratona v Riu z več kot 10.000 udeleženci. Desetnik Blatnik je kljub težavam zaradi izgubljene prtljage in teka v izposojenih premajhnih športih copatih nastopil zelo uspešno in zasedel 33. mesto med 55 vojaškimi predstavniki s časom 2 uri in 57 minut.

Nastope sta uspešno začela tudi tekmovalca v vojaškem peteroboju, višji vodnik Matej Kostanjevec in višji vodnik Damjan Kus. Kostanjevec je bil odličen v streljanju, saj je med 120 tekmovalci z rezultatom 197 krogov dosegel odlično četrto mesto. V ponedeljek sta peterobojca uspešno nastopila tudi v drugi disciplini, teku čez pehotne ovire. Kostanjevec je dosegel čas 2:36, Kus pa z izredno borbenostjo kljub bolezni in povišani telesni temperaturi 2:41.

V ponedeljek je vojake športnike obiskala tudi ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič v spremstvu veleposlanice Republike Slovenije v Braziliji Milene Šmit in direktorice za šport v CISM podpolkovnice dr. Suzane Tkavc. Ministrica si je ogledala tekmovanje peterobojcev na pehotnih ovirah in uradni trening strelcev, športnike pa je obiskala tudi v Modri vasi, kjer je nastanjena večina športnikov Slovenske vojske.

Peterobojca v torek nadaljujeta s tretjo disciplino, in sicer plavanjem z ovirami, tekmovanja pa nadaljujejo tudi zelo uspešni padalci in moštveno tekmo v streljanju tudi strelci.

Letošnje, že pete svetovne vojaške igre, organizirane pod vodstvom CISM, potekajo od 16. do 24. julija, Slovenska vojska pa se jih udeležuje z 18 športniki v šestih disciplinah, in sicer borilnih veščinah, atletiki, orientaciji, padalstvu, peteroboju in streljanju.