Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

12.07.2011

Športne reprezentance Slovenske vojske pripravljene na 5. svetovne vojaške igre

V Športni dvorani Vojašnice Franca Rozmana – Staneta je bila danes, 12. julija, novinarska konferenca pred odhodom članov športnih reprezentanc Slovenske vojske na, že pete, svetovne vojaške igre, ki bodo letos od 16. do 24. julija, v brazilskem Riu de Janeiru. Na igrah se pričakuje udeležba prek 6.000 vojaških športnikov in športnic iz 110 držav. Odprtja 5. svetovnih vojaških iger 16. julija se bo v okviru uradnega obiska v Braziliji in Argentini udeležila tudi ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič.

Vodja nacionalne delegacije Mednarodnega sveta za vojaški šport (Conseil International du Sport Militaire – CISM), brigadir mag. Bojan Pograjc, ki je tudi evropski član Odbora direktorjev CISM in uradni predstavnik CISM za taekwondo, je udeležencem predstavil samo organizacijo in njeno delovanje ter poudaril njen pomen in umeščenost med ostale svetovne športne organizacije. Mednarodni svet za vojaški šport je bil ustanovljen leta 1948, je tretja največja športna organizacija na svetu, s sedežem v Bruslju.

Brigadir je na novinarski konference pozdravil načelnika Generalštaba Slovenske vojske generalmajorja mag. Alojza Šteinerja in predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije dr. Janeza Kocijančiča. Oba sta športnikom pred odhodom v Brazilijo zaželela veliko športne sreče na tekmovanjih.

Vodja potujoče vojaške delegacije polkovnik mag. Vilibald Polšak je natančneje predstavil 5. svetovne vojaške igre, njihov namen in pomen udeležbe Slovenske vojske, v sklepnem delu pa je njegov namestnik podpolkovnik Jure Velepec podrobneje predstavil sodelujoče športne reprezentance Slovenske vojske ter panoge in športnike, ki bodo v njih tekmovali.

Slovenska vojska se bo 5. svetovnih vojaških iger v Braziliji udeležila s 27 predstavniki, od tega 18 tekmovalci, 2 mednarodnima sodnikoma, 4 trenerji, vodjem nacionalne delegacije CISM ter vodjem in namestnikom  potujoče vojaške delegacije.  Na igrah, ki trajajo od 16. do 24. julija, bo Slovenska vojska sodelovala s šestimi različnimi reprezentancami, in sicer z reprezentanco borilnih veščin (vojakinja Lucija Polavder, vojakinja Raša Sraka Vukovič, vojakinja Urška Žolnir in vojakinja Nuša Rajher), atletsko reprezentanco (vojak Matija Kranjc in naddesetnik Zvonko Blatnik), orientacijsko reprezentanco (štabni vodnik Janez Pretnar), padalsko reprezentanco (stotnica Irena Avbelj, nadporočnik Roman Karun, štabni vodnik Senad Salkić, štabni vodnik Borut Erjavec, višji vodnik Uroš Ban, višji vodnik Domen Vodišek) ter peterobojsko (višji vodnik Matej Kostanjevec in višji vodnik Damjan Kus) ter strelsko reprezentanco (štabni vodnik Dušan Ziško, vojak Rajmond Debevec in vojak Robi Markoja). Na dosedanjih svetovnih vojaških igrah so pripadniki in pripadnice Slovenske vojske vedno bili zelo uspešni in dosegali tudi najvišja mesta.

Podpolkovnik Jure Velepec, namestnik vodje potujoče vojaške delegacije, je povedal, da so največja pričakovanja - tudi v rangu kolajn - v štirih športih, in sicer največ pričakujejo od padalske reprezentance, tekmovalke v teakwondoju, judoistk in strelske reprezentance. Člani in članice teh reprezentanc redno osvajajo najvišja mesta tako na vojaških kot civilnih tekmovanjih. Kako se bodo pričakovanja uresničila, je odvisno od dnevne forme, konkurence in športne sreče, je še dejal podpolkovnik Velepec.  V slovenski reprezentanci bodo tudi trije športniki, ki se za tekmovanja pripravljajo poleg rednega dela v Slovenski vojski, in sicer dva najboljša  tekmovalca v vojaškem peteroboju in najboljši tekmovalec v orientacijskem teku. Pri tem gre za podporo vojaškemu športu in spodbudo tem pripadnikom Slovenske vojske, ki veliko storijo za promocijo športa v Slovenski vojski.

Pripadnik Športne enote Slovenske vojske Rajmond Debevec se je udeležil skoraj vseh svetovnih vojaških iger doslej, razen tistih v Catanii, kjer strelstva ni bilo v sporedu iger. S svojimi izkušnjami bo z veseljem svetoval tudi drugim članom ekipe. Po njegovih besedah je dogajanje na svetovnih vojaških igrah zelo podobno olimpijskim igram. Prepričan je, da bodo na prizorišču najboljši športniki v vseh športih, saj bodo 5. svetovne vojaške igre tudi generalka za olimpijske igre, ki bodo v Riu de Janeiru čez pet let. Največ upov strelska ekipa Slovenske vojske polaga v ekipni nastop. 

Višji vodnik Damjan Kus, ki deluje v mirnodobni sestavi Slovenske vojske v Monsu v Belgiji, bo tekmoval v vojaškem peteroboju, ki je tipični vojaški šport, sestavljen iz streljanja, plavanja, krosa, meta bombe in premagovanja vojaških ovir. Lansko leto je postal slovenski državni prvak, trenira pa poleg svojega rednega dela v Slovenski vojski. 

Stotnica Irena Avbelj je dejala, da je padalska reprezentanca dobro pripravljena. Največ si obetajo v disciplini skokov na cilj. Njena najljubša disciplina – figurativni skoki – sicer tokrat ni na sporedu iger. Najboljši svetovni predstavniki in predstavnice padalskega športa so zaposleni v vojskah, zato je prepričana, da bo na 5. svetovnih vojaških igrah največja možna svetovna konkurenca.

Foto: Jerica Pavšič, MORS

Video posnetek (Youtube MORS): Brane Petrovič

Flash is required!

ppk. Jure Velepec


Flash is required!

Rajmond Debevec


Flash is required!

vvod. Damjan Kus


Flash is required!

st. Irena Avbelj