Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

27.03.2014

Spomladanski koncert Orkestra Slovenske vojske

Tradicionalni spomladanski koncert Orkestra Slovenske vojske je bil tokrat posvečen 140. obletnici rojstva generala Rudolfa Maistra in 100. obletnici začetka prve svetovne vojne. Ti, za Slovence pomembni obletnici in sodelovanje z Avstrijskim kulturnim forumom Ljubljana ter Slovenskim komornim zborom so navdihnili tudi program koncerta.

Koncert je bil ponovna priložnost za nadaljevanje in utrjevanje uspešnega sodelovanja Orkestra Slovenske vojske s Slovensko filharmonijo, osrednjo slovensko glasbeno ustanovo z bogato tradicijo v evropskem merilu. Slovenski komorni zbor je del te ustanove od leta 1998 in velja za najboljši tovrstni sestav pri nas.

Orkester Slovenske vojske uresničuje svoje poslanstvo tudi s sodelovanjem z različnimi izobraževalnimi ustanovami. Tokratno sodelovanje z Univerzo Antona Brucknerja iz Linza je podprl Avstrijski kulturni forum Ljubljana, ki s svojim delom veliko prispeva k uresničevanju Kulturne platforme – Srednja Evropa, kulturnopolitičnega dela Regionalnega partnerstva, ustanovljenega leta 2001, in podpira vključevanje Slovenije v srednjeevropski kulturni dialog. Namen te pobude je, da se s kulturnim sodelovanjem utrjujeta srednjeevropska identiteta in prihodnji položaj Srednje Evrope znotraj Evropske unije.

V prvem delu koncerta je Orkester Slovenske vojske pod vodstvom dirigentke Andreje Šolar predstavil eno najbolj znanih del sodobne klasične glasbe, orkestralno suito Planeti britanskega skladatelja Gustava Holsta. Planeti so njegovo najbolj znano in cenjeno delo, nastalo je med letoma 1914 in 1916. Vsak izmed sedmih stavkov ima ime po planetu našega osončja. Motiv za kompozicijo je bilo Holstovo živo zanimanje za astrologijo, kar je tudi razlog, da v delo ni vključen planet Zemlja. Skladba zahteva veliki orkester in ženski zbor, stavki pa opisujejo prevladujoč simbolni značaj posameznega planeta. Planeti še danes učinkujejo sveže in so po pravici uvrščeni med simfonične mojstrovine 20. stoletja, zato ne preseneča, da jo na svoje programe redno uvrščajo številni orkestri po celem svetu. Glasba, ki smo jo slišali, pušča domišljiji prosto pot v svet magične resničnosti, ki jo uravnavajo skrivnostna zvezdna pota, astralna znamenja, nebesne hiše, ascendenti, descendenti in konjunkcije nebesnih teles.

Drugi del koncerta se je začel s skladbo Pomladni glasovi iz neizčrpnega opusa Johanna Straussa mlajšega. Njegova vedno sveža dela, polna lahkotne simfonične elegance in prežeta z bogatimi melodičnimi invencijami, so se izkazala za več kot uspešen »recept« za glasbeni uspeh na cesarskem Dunaju. Valček Pomladni glasovi (Frühlingsstimmen, op. 410) je Johann posvetil pianistu in skladatelju Alfredu Grünfeldu. 

Sklepna skladba koncerta je bila Ekstremna preobrazba sodobnega nizozemskega skladatelja, aranžerja, dirigenta in trombonista Johana de Meija. Skladba je sestavljena iz številnih glasbenih metamorfoz na teme iz najbolj priljubljenih del Petra Iljiča Čajkovskega.

Na koncertih je običajno več slišati kot videti, zato pripadniki Orkestra Slovenske vojske vabijo k poslušanju odlomka zadnje skladbe koncerta, v katerem se predstavi nekonvencionalna instrumentalna skupina – uglašene steklenice, na katere igrajo člani pihalnih sekcij orkestra. Ob njihovi spremljavi nastopi marimba.


Video: Oddelek za multimedijsko produkcijo in podporo, Tomo Burazin, Branko Petrovič, Robert Cotič, Borut Podgoršek

Flash is required!