Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

16.04.2019

Šola za usmerjevalce združenih ognjev Slovenske vojske ponovno izvedla zračni teden z nočnim streljanjem na vadišču v Republiki Avstriji

Šola za usmerjevalce združenih ognjev Slovenske vojske je v času od 7. do 11. aprila izvedla zračni teden z nočnim streljanjem na vadišču Allentsteig v Republiki Avstriji. Zračni teden je bil izveden v sklopu šesttedenskega mednarodnega tečaja za usmerjevalce združenih ognjev, ki se zaključuje v petek, 19. aprila. Zračnega tedna se je udeležilo 9 tujih slušateljev, izvajali pa so ga domači in tuji inštruktorji ter logistično osebje Centra usmerjevalcev združenega ognja iz sestave 152. letalske eskadrilje.

V štirih delovnih dneh je bilo izvedeno urjenje slušateljev v postopkih kontroliranja zračne podpore v različnih situacijah. Nočno streljanje je bilo izvedeno s helikopterji OH-58 Kiova in uporabo očal za nočno gledanje ter usposabljanje iz usklajevanja zračne in artilerijske ognjene podpore. Zračno in ognjeno podporo so zagotavljale oborožene sile Republike Avstrije z letali Saab S-105, Pilatus PC-7, Eurofighter, helikopterji OH-58A Kiova in samohodnimi artilerijskimi sistemi kalibra 155 milimetrov. Usposabljanje je z letali Pilatus PC-9M z letališča Cerklje ob Krki neposredno podpirala tudi Slovenska vojska.

Aktivnost Šole za usmerjevalce združenih ognjev SV si je v sredo, 10. aprila, ogledala tudi delegacija Poveljstva sil SV. V času obiska se je delegacija srečala s poveljnikom artilerijskega bataljona podpolkovnikom Michaelom Vitovcem, si v spremstvu gostiteljev iz Šole zračnih sil Republike Avstrije ogledala izvajanje aktivnosti tečaja na vadišču, izvedla predstavitev dvostranskega sodelovanja na področju usposabljanja usmerjevalcev združenih ognjev ter častniku Avstrijske vojske, ki je tudi tokrat organiziral  zračni teden na vadišču v Avstriji, v imenu Ministra za obrambo predala Medaljo za mednarodno sodelovanje. Aktivnosti sta si na vadišču Allentsteig ogledala tudi visoka častnika iz Ministrstva za obrambo in poveljstva združenih sil Republike Avstrije.

Zračni teden sta vodila pripadnik šole zračnih sil in pripadnik letalske eskadrilje oboroženih sil Republike Avstrije. Gostitelji so s častnikom za povezavo poskrbeli tudi za koordinacijo zračnega prostora in letal, ki so podpirala usposabljanje. Priprava, organizacija in izvedba zračnega tedna v tujini je predstavljala velik izziv za pripadnike Slovenske vojske in gostitelje, zato je zadovoljstvo po uspešno izvedenem dogodku še toliko večje.

Sodelovanje z Republiko Avstrijo predstavlja zgleden primer prispevka države v naravi (contribution in kind), s katerim države pokrivajo stroške usposabljanja svojih pripadnikov v Šoli za usmerjevalce združenih ognjev ter s strani Slovenske vojske spodbujan način sodelovanja držav v regiji na področju usmerjevalcev združenih ognjev. Tokrat gre že za četrti uspešen primer takšnega sodelovanja.