Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

18.07.2016

Šola za častnike prvič na mednarodnem vojaškem taboru v Makedoniji

Med 4. in 13. julijem se je na povabilo makedonskega obrambnega ministrstva Slovenska vojska z 10 kandidati 26., 27. in 28. generacije Šole za častnike letos prvič udeležila poletnega vojaškega tabora Summer Campus – Macedonia. Skupaj je sodelovalo 155 kadetov in študentov vojaških akademij in šol 13 držav, poleg Slovenije in gostiteljice Makedonije še Albanija, Bolgarija, Bosna in Hercegovina, Črna gora, Italija, Kosovo, Romunija, Slovaška, Turčija, Združene države Amerike ter Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske.

Vojaški tabor je bil razdeljen v tri faze. Prva faza je zajemala uvod v mednarodni tabor in akademski del. V drugi fazi so udeleženci tabora predstavili svojo državo ter se udeležili predstavitev držav udeleženk, Makedonije in makedonske vojske. Tretja faza je bila namenjena praktičnemu delu ter je vsebovala seznanitev z osnovami postopkov nadzora množic in nemirov, reakcije na improvizirana eksplozivna sredstva in bojevanje v urbanem okolju.

Pridobljeno znanje so udeleženci prikazali na skupni sklepni vaji, ki so si jo ogledali visoki predstavniki vojsk držav udeleženk.

Fotografije: arhiv ŠČ/CVŠ

Med 4., in 13. julijem, se je 10 kandidatov Šole za častnike udeležilo poletnega vojaškega tabora »Summer Campus - Macedonia«.

V prvi fazi so udeleženci tabora spoznavali tudi Makedonijo.

Priprave na orientacijo.

Prikaz improviziranih eksplozivnih sredstev (IES) in spoznavanje postopkov C- IED.

Reakcija na IES.

Spoznavanje s kordonom.

Usposabljanje iz individualnih veščin – NMN.

Vod po zaključeni nalogi.

Na zaključni vaji se je udeležencem tabora iz SV pridružil tudi kapitan bojne ladje Gorazd Bartol.