Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

24.09.2018

Sokoli združeni v tradiciji doma in v mednarodnem okolju

Pretekli konec tedna so sedanji in nekdanji pripadniki 10. pehotnega polka 1. brigade Slovenske vojske zaznamovali s pohodom rdečih baretk, tokrat že petim zapored. S pohodom se pripadniki enote spomnijo selitve takratnega 10. bataljona za mednarodno sodelovanje iz logaške v ljubljansko vojašnico. V četrtek, 20. septembra, so prehodili pot od Logatca do Ljubljane, na poti so jih tokrat spremljali tudi pripadniki 74. pehotnega polka 72. brigade. Pohod so »Sokoli« sklenili s podelitvijo činov in pohval. Izpostavili so izjemne dosežke pripadnikov 10. pehotnega polka; in sicer osvojeno odlično 2. mesto na mednarodnem tekmovanju oddelkov pod vodstvom višjega vodnika Jureta Deterdinga ter najboljše voditeljske sposobnosti slušatelja na mednarodnem tečaju za desetnike v Nemčiji, za katere je poddesetnik Blaž Režek prejel naziv Distinguish Leadership Awardee.

Letošnji pohod so zaznamovali tudi pripadniki polka na dveh mednarodnih operacijah. V petek, 21. septembra, so 30 kilometrski pohod opravili pripadniki, ki delujejo na 6-mesečni operaciji Okrepljena prednja prisotnost v Latviji. Predstavniki 10. polka, ki naloge opravljajo na mednarodni operaciji Kfor na Kosovu pa so 23 kilometrski pohod in 1300 metrsko višinsko razliko opravili v soboto, 22. septembra.   

Takratni deseti bataljon za mednarodno sodelovanje je bil ustanovljen leta 1996. To je bila prva enota SV, v kateri je usposabljanje potekalo po Natovih merilih. V vojašnici v Logatcu pa so se začeli uriti prvi poklicni vojaki tako za obrambo domovine kot za opravljanje nalog v mednarodnih operacijah. Že leta 1998 so pripadniki enote uspešno sodelovali na mednarodni vojaški vaji Cooperative Adventure Exchange 98 in izkazali primerljivost z vojskami držav članic Nata. Tvorili so jedro prvega kontingenta na prvi mednarodni operaciji Slovenske vojske – Alba v Albaniji. Pozneje so zagotavljali kontingente na mednarodni operaciji Združenih narodov UNFICYP na Cipru. 25. septembra 2000 se je 10. bataljon za mednarodno sodelovanje preselil iz Logatca v ljubljansko vojašnico in se pozneje preimenoval v 10. motorizirani bataljon, danes pa nosi ime 10. pehotni polk.